NOWOŚĆ: W sprzedaży pojawił się gotowy, bezglutenowy barszczyk czerwony na Wigilię, o doskonałym składzie. Ale po kolei :). Nieistotne, czy to Wasze kolejne czy pierwsze bezglutenowe Boże Narodzenie – przygotowania trwają zawsze tyle samo… Dlatego warto je dobrze zaplanować. Jeśli chcecie sami przygotować bezglutenowy zakwas na barszcz wigilijny KLIK, to teraz jest na to najlepszy czas. Schowany w lodówce poczeka na bezglutenową Wigilię. Możecie też kupić koncentrat, tym bardziej że w sklepach pojawił się właśnie gotowy, bezglutenowy barszczyk czerwony BIO. Dostępny jest również kiszony koncentrat barszczu czerwonego – bezglutenowy i BIO. Oba produkty są z firmy Kowalewski, która zasłynęła już jako producent bezglutenowego żurku jaglanego i gryczanego. Gdzie kupić barszczyk czerwony bez glutenu na wigilijną kolację? Na szczęście jest obecny w sieciach handlowych i sklepach EKO. Poniżej podpowiadam, gdzie go znalazłam. Zdradzam również swój ulubiony przepis na bezglutenowe uszka wigilijne. Pozwolę sobie jeszcze uprzedzić niedowiarków, którzy dziwią się, że szukamy bezglutenowego koncentratu barszczu czerwonego mówiąc „no skąd niby w barszczu jest gluten lub mąka pszenna?”. Poniżej zobaczcie dowód zdjęciowy: barszczyk czerwony zanieczyszczony glutenem, a więc zabroniony dla osób z celiakią.
Bezglutenowy, zwykły lub kiszony, koncentrat barszczu czerwonego na Wigilię (i nie tylko) znalazłam w sieci Intermarche (na dziale ze zdrową żywnością), a także w Kauflandzie (dział przetworów w słoikach). Barszczyk KOWALEWSKI ma piękny, mocno nasycony kolor i nieziemsko pachnie burakami. Zosia stwierdziła wręcz, że pachnie jej świętami :). Kupiłam po butelce z każdego rodzaju i w najbliższych dniach przetestuję zarówno kiszony barszczyk, jak i zwykły. Dam znać, jak wypadło porównanie. Ale już teraz powiem, że jestem pod wrażeniem składu: to wyłącznie naturalne składniki. Żadnego paskudnego kwasu cytrynowego, żadnych wyciągów z przypraw, żadnego zagęszczonego soku. Sama natura – zerknijcie sami na etykietę KLIK.
Przy okazji zakupów na bezglutenowe Boże Narodzenie zerknijcie w Intermarche i sklepikach EKO na kolejne nowości. To buraczki , wiórki czy buraczki tarte bezglutenowe z łuską gryczaną – również firmy KOWALEWSKI. Tych przysmaków można było spróbować na konferencji u Bezglutenowej Mamy w Poznaniu „Choroba trzewna: jak diagnozować, jak leczyć? Współpraca lekarz-dietetyk-psycholog” KLIK.
Firma KOWALEWSKI od niedawna produkuje przetwory bezglutenowe, m. in. żurek, barszczyk, buraczki tarte. Opisane są wyraźnie jako produkty bezglutenowe, na dodatek są w klasie BIO. Jak ustaliła Bezglutenowa Mama, każda partia przetworów bezglutenowych jest badana w laboratorium na zawartość glutenu. Gdy wyniki są w porządku, czyli produkty zawierają poniżej 20 ppm glutenu, produkty trafiają do sprzedaży. Dla mnie ważne jest, że forma KOWALEWSKI sprzedaje przetwory w szklanych słoikach i butelkach, a nie w tanich plastikach. Korzystając ze szklanych pojemników mam poczucie, że dbam o środowisko naturalne.