Blog

Gdzie jest gluten? W większości polskich kasz

18/10/2022

Gdzie jest gluten? W większości polskich kasz

18/10/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Zastanawiasz się, gdzie jest gluten? Nie tylko w chlebie, ale też w większości polskich kasz.

Kasze powstają ze zbóż, a w Polsce przeważają zboża glutenowe: pszenica, żyto, jęczmień, owies. Dlatego w sklepach, restauracjach, szkolnych stołówkach przeważają kasze zawierające gluten, choć nie zawsze wynika to z nazwy. Przykład?

Nawet kucharze się często mylą i uważają, że kasza orkiszowa, bulgur czy perłowa są bezpieczne w diecie bezglutenowej, bo przecież w nazwie nie ma pszenicy...! 

Oczywiście osoba z celiakią nie może kupować ani jeść kasz, które zawierają gluten, bo jego najmniejsza porcja wywołuje w jelicie cienkim stan zapalny (nawet, jeśli nie daje to objawów). Na szczęście mamy kilka kasz bezglutenowych i te warto jadać częściej, niż tak popularne w Polsce ziemniaki czy białe makarony.

Gdzie jest gluten, w których kaszach? jak wspomniałam, nie zawsze wynika to wprost z nazwy. Zerknijcie poniżej na listę kasz z glutenem. Nie kupujcie ich!

Nawet kucharze czasem nie wiedzą, gdzie jest gluten, bądźcie więc czujni!

Kasze z glutenem. Tych nie jedzcie i nie kupujcie!

Jak widzicie na zdjęciach obok i poniżej, na etykietach kasz jest często wyraźna informacja, że produkt jest wytworzony z pszenicy lub zawiera gluten. 
  • kasza jęczmienna
  • kasza perłowa
  • kasza manna
  • kasza bulgur
  • kasza owsiana
  • kasza pęczak
  • kasza kus-kus
  • kasza wiejska
  • kasza orkiszowa
Kasze z glutenem. Tych nie jedzcie i nie kupujcie!
kasza z glutenem

Oto kasze bez glutenu

Naturalnie glutenu nie zawierają kasze, które powstają ze zbóż bezglutenowych. Należą tu:

  • kaszę gryczaną
  • kaszę jaglaną
  • kaszę owsianą bezglutenową
  • sorgo
  • amarantus
Oto kasze bez glutenu
kasze bezglutenowe

Uwaga! Zanieczyszczone glutenem!

Wymienione wyżej kasze bezglutenowe są czasem zanieczyszczone glutenem.

Dlaczego? Bo są przechowywane w tych samych silosach co pszenica lub pakowane w halach, gdzie fruwa mąka pszenna lub bułka tarta - a to wszystko oznacza, że gluten może się przedostać do produktu bezglutenowego.

Uwaga! Zanieczyszczone glutenem!
Poznaj kasze bezglutenowe w sklepie Pięciu Przemian


Duzi i odpowiedzialni producenci z własnej woli informują na etykiecie o możliwym zanieczyszczeniu produktu glutenem (zgodnie z prawem to dobrowolnie podawana informacja; Obowiązkowe jest natomiast podawanie na etykietach ostrzeżeń o obecności glutenu w produkcie). Jeśli na opakowaniu kaszy jaglanej czy gryczanej jest ostrzeżenie o glutenie, nie kupujcie, szkoda ryzykować. Lepiej znaleźć produkty innej marki lub kupić kasze wyraźnie oznaczone jako bezglutenowe (są w m. in. w ofercie Balvitenu, Pięciu Przemian, Bio Planet). Są droższe, ale regularnie badane i najbardziej bezpieczne.

Uwaga: mali, nieznani producenci często nie oznaczają na etykiecie alergenów krzyżowych, czyli potencjalnie obecnych. To zgodne z prawem. By sprawdzić firmę, wystarczy w smartfonie wpisać nazwę producenta i sprawdzić jego ofertę. Jeśli wśród produktów jest kasza jęczmienna, mąka pszenna i inne produkty glutenowe, to oznacza, że kasza gryczana czy jaglana tej firmy na 99% może mieć zanieczyszczenia krzyżowe glutenem. Wtedy nie kupujemy. 


Poznaj cenę kaszy jaglanej bezglutenowej z firmy Balviten
kasza jaglana bezglutenowa balviten

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się