Blog

Francuskie ciasteczka bezglutenowe jak z cukierni

01/08/2022

Francuskie ciasteczka bezglutenowe jak z cukierni

01/08/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowe ciastka francuskie jak z cukierni to najnowszy przepis mojej wakacyjnej kuchni. Wróciłam niedawno z kolonii bezglutenowych i oswajam się z domowym piekarnikiem po miesiącu przerwy. Gdy rodzina zawołała: „chcemy coś słodkiego”, poszperałam w lodówce i znalazłam opakowanie bezglutenowego ciasta francuskiego. Cztery gotowe plastry ciasta, które wystarczy rozwałkować i nałożyć dowolne owoce. Tym razem pobawiłam się w cukiernika i zadbałam o estetyczną stronę wypieku 😁

Postanowiłam, że upiekę francuskie ciastka bezglutenowe jak z cukierni, słodkie i śliczne, które chce się zjeść od samego patrzenia. Skorzystałam z gotowych foremek (dostałam je w prezencie i do tej pory czekały na pierwsze użycie), które wykrawają cudne wzorki i ułatwiają zlepianie spodu z wierzchem. Po trzydziestu minutach moje bezglutenowe ciastka francuskie były gotowe i stygły, a domownicy pili kawę i czekali na pierwszy kęs. 

Zobaczcie, jak proste jest upieczenie francuskich ciastek bezglutenowych jak z cukierni, z owocami i pięknymi wzorami. A jeśli nie macie takiej specjalnej foremki do ciastek francuskich, też się Wam uda, choć wykrawanie i dekorowanie może zająć więcej czasu. Do działa, przepis poniżej. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Francuskie ciastka bezglutenowe jak z cukierni

składniki na 7-8 sztuk

  • bezglutenowe ciasto francuskie – 1 opakowanie
    używam marki Balviten
  • 6-7 jabłek
  • 2 łyżeczki masła
  • 2-3 łyżeczki suchego kisielu bezglutenowego
    najlepiej kisiel truskawkowy
  • opcjonalnie 3-4 łyżki cukru
    w zależności od słodyczy jabłek 
  • opcjonalnie białko jaja
    do posmarowania wierzchu przed pieczeniem

Francuskie ciastka bezglutenowe jak z cukierni – wykonanie

  • jabłka pokrój na ćwiartki (nie obieraj ze skórki), następnie w kostkę
  • w rondlu roztop masło i wrzuć pokrojone jabłka
  • gotuj pod przykryciem, aż zupełnie zmiękną, raz po raz mieszaj 
  • pod koniec oprósz jabłka kisielem w proszku i zamieszaj do rozpuszczenia 
  • ostudź
  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • ciasto francuskie rozwałkuj delikatnie (nie powinno być zbyt cienkie)
  • foremką lub nożem wytnij kształty
  • nakładaj nadzienie i zlepiaj spod i wierzch ciasta (samodzielnie lub przy pomocy specjalnej foremki)
  • francuskie ciastka bezglutenowe układaj na blaszce w niewielkich odstępach
  • piekarnik nastaw na 210 stopni C
  • białko jajka rozkłóć widelcem
  • pędzelkiem posmaruj wierzch ciastek
  • wstaw blachę do nagrzanego piekarnika, piecz około 15-20 minut, aż francuskie ciastka bezglutenowe nabiorą złoty kolor

Francuskie ciastka bezglutenowe jak z cukierni – zalety

Francuskie ciasto bezglutenowe warto mieć zawsze w lodówce lub w zamrażarce (sama często je mrożę). Jak sami widzicie, w krótkim czasie można z niego wyczarować prawdziwe cuda. Potem wystarczy tylko do dekoracji lukier, roztopiona czekolada albo zwykły cukier puder. My uwielbiamy ciasto francuskie na słodko, ale równie dobrze można je upiec w wersji słonej: ze szpinakiem, serem feta, z warzywami i z dowolnymi dodatkami. Za jakiś czas podejmę to wyzwanie i może nawet przekonam Zosię do degustacji? Cóż zrobić, ona na razie chce tylko francuskie ciastka bezglutenowe jak z cukierni – słodziutkie   😁

Francuskie ciasto bezglutenowe Balvitenu zawiera skrobię pszenną bezglutenową – jest bezpieczna dla osób z celiakią, zabroniona w diecie osób z alergią na pszenicę. Wkrótce postaram się opracować domowy przepis na bezglutenowe ciasto francuskie: bez pszenicy. Od razu dam znać na Facebooku i Instagramie 😋

Tutaj kupisz

Bogato ilustrowaną bajkę dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej + maskotkę Kukusia

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się