Blog

Fińska marka bezglutenowa wchodzi na polski rynek

23/05/2018

Fińska marka bezglutenowa wchodzi na polski rynek

23/05/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Najprawdopodobniej na początku 2019 r. na polskim rynku pojawi się nowa, fińska marka bezglutenowa. Firma oferuje wysokiej jakości mrożone pieczywo bezglutenowe, m. in. bułki, chleby, spody do pizzy, muffiny, pitę, bułki do hamburgerów czy hot-dogów. Produkty są wypiekane ze zbóż rosnących w Finlandii, nie zawierają skrobi pszennej bezglutenowej, orzechów ani konserwantów i mają wysoką wartość odżywczą. Mrożone pieczywo bezglutenowe Moilas będzie nieco droższe od standardowego pieczywa bezglutenowego na marketowych półkach. Firma podkreśla jednak, że dzięki technologii wypieku i mrożenia gwarantuje najwyższą jakość w kategorii pieczywa bezglutenowego

Piekarnia bezglutenowa Moilas w Finlandii

Rodzinna piekarnia Moilas działa w Finlandii od 1955 r. i jest największą prywatną piekarnią w Finlandii. Wypieka pieczywo przede wszystkim żytnie i owsiane. W 1985 r. został otwarty drugi zakład: właśnie piekarnia bezglutenowa. Obecnie 55% produkcji całej firmy przypada na dział gluten-free, co świadczy ekspansywnym rozwoju tej marki w Finlandii i na rynkach europejskich. 

Piekarnia bezglutenowa Moilas jest usytuowana w otoczeniu jezior i lasów, które stanowią 75% powierzchni Finlandii. Ziarna i inne surowce używane do wypieku bezglutenowego pieczywa pochodzą z rodzimych upraw. 

  • Lato jest u nas krótkie, ale intensywne, a to niezbędne do idealnych zbiorów – zaznaczył Marko Hammar. 

Praca nad rynkiem polskim i niemieckim

Obecnie piekarnia bezglutenowa Moilas sprzedaje swoje produkty w całej Europie. Mrożone pieczywo bezglutenowe jest dostępne niemal we wszystkich krajach. Jest wszędzie tam, gdzie panuje duża świadomość w kwestii celiakii, diety bezglutenowej i produktów dobrej jakości.

  • Wyjątkiem są Polska i Niemcy – mówił Marco Hammer w rozmowie z Bezglutenową Mamą. – Oba kraje odstają od innych w kwestii wiedzy i dostępności produktów bezglutenowych.

Pieczywo bezglutenowe Moilas jest wypiekane na bazie mąk: ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej, gryczanej, tapioki oraz owsianej bezglutenowej. Nie zawiera żadnych konserwantów. Fińska piekarnia bezglutenowa szczyci się tym, że jej produkty pozbawione mleka, soi czy jaj nie zawierają również śladowych ilości tych alergenów. Bezpieczeństwo i jakość jest bowiem dla firmy sprawą najważniejszą. Istotna jest również lokalność i dopasowanie produktów do gustów klientów na diecie bezglutenowej w poszczególnych krajach. Jeśli odbiorca z danego kraju zamówi pieczywo np. o zmniejszonej ilości soli, piekarnia Moilas stworzy taki produkt specjalnie dla niego. 

Jakie pieczywo bezglutenowe trafi na polski rynek?

Obecnie piekarnia bezglutenowa Moilas, za pośrednictwem polskiego importera (firma Savpol), prowadzi rozmowy z kilkoma sieciami handlowymi w Polsce, a także z hotelami. W tych ostatnich mrożone produkty bezglutenowe mogą się pojawić jeszcze w tym roku. W marketach znajdziemy je najprawdopodobniej na początku 2019 r. W zamrażarkach mogą się pojawić: bułki bezglutenowe do hamburgerów i hot-dogów, spody do pizzy, chleb ciemny na bazie zakwasu bezglutenowego. 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się