Z potrzeby chwili stworzyłam przepis na ekspresowy, bezglutenowy, zdrowy krem czekoladowy … z banana. Zosia zamówiła naleśniki „z czymś dobrym i jadalnym”, a ja miałam pod ręką mega dojrzałe banany, kakao, orzechy i mąkę migdałową. W 2 minuty powstał pyszny, ekspresowy i bezglutenowy krem czekoladowy – bez mleka, jajek i dodanego cukru. Przyznam z dumą, że Zosia była zachwycona, a ja odetchnęłam z ulgą. Od jakiegoś czasu moja nastolatka z celiakią jest dość wybredna i domaga się tradycyjnego jedzenia (czytaj: nieco chemicznego i gotowego), zamiast moich eksperymentalnych, zdrowych dań. Skoro zasmakował jej mój zdrowy krem czekoladowy na bazie banana, to już jest COŚ 😍 Ten krem pasuje do naleśników, do gofrów, do bułek, do pancakes, a nawet jako samodzielna przekąska na śniadanie lub deser. Pyszna, zdrowa i czekoladowa!
Przepis na ekspresowy, bezglutenowy krem czekoladowy stworzyłam – jak wspomniałam – z potrzeby chwili. Co prawda obawiałam się trochę, że Zosia nie zaakceptuje smaku banana, który jednak jest wyczuwalny. Na szczęście jednak niechęć do bananów minęła jej i krem łyknęła bez mrugnięcia okiem 😁
A ja cieszyłam się, że przemyciłam jej 100% zdrowych składników. Oto one:
KOMENTARZE