Blog

Ekspresowe ciasteczka bezglutenowe z musli

20/11/2022

Ekspresowe ciasteczka bezglutenowe z musli

20/11/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 3 osoby
Czas 25 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Gdy kupisz w promocji dużo bezglutenowego musli ....

Jakiś czas temu w sklepie internetowym Ocelio była fajna promocja na musli bezglutenowe z czekoladą i kokosem niemal za grosze. Zrobiłam spory zapas, tym bardziej, że taki produkt nie musi być zjedzony w ściśle określonym terminie i może poleżeć kilka tygodni dłużej. Cieszę się, bo teraz tworzę z tych zapasów różne łatwe przepisy, choćby domowe crunchy bezglutenowe czy wczoraj wymyślone ekspresowe ciasteczka bezglutenowe z musli i z masłem orzechowym .... Nie możecie masła orzechowego? Zamieńcie je na miękkie masło klasyczne lub wegańskie :) Takie zamianki to podstawa, by wykorzystać to, co jest w szafkach kuchennych :) 

Takie ciacha są idealne do szkolenej śniadaniówki, na uczelnię, do pracy czy na wyjazd służbowy, a także jako bezglutenowy prowiant do plecaka. Sycące, zdrowe, pożywne i pyszne, łatwo je przechowywać i są pod ręką w każdej chwili. 

Zobaczcie przepis na ekspresowe ciasteczka bezglutenowe z musli. 

Najlepsze są proste przepisy bezglutenowe. One sprawiają, że pokochasz dietę bezglutenową w domowym, zdrowym wydaniu :)

Składniki

  • 200 g bezglutenowego musli
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżki bezglutenowej mąki kokosowej
  • około 170-200 g dowolnego masła orzechowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu (ilość słodzika regulujemy w zależności od upodobań)

Wykonanie

  • w misce wymieszaj musli z proszkiem do pieczenia, cukrem i mąką kokosową
  • wbij jajka
  • dodaj masło orzechowe
  • wymieszaj na jednolitą masę
  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, grzałka góra - dół
  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • dłońmi zwilżonymi wodą uformuj 6 kulek, rozpłaszcz je delikatnie
  • piecz około 25 minut
Poznajcie sprawdzone przepisy na inne ciastka bezglutenowe na każdą okazję

Ekspresowe ciasteczka bezglutenowe z musli najlepiej przechowywać w metalowym pudełku, w słoiku lub w papierowej torebce. Na pewno zachowają świeżość przez kilka dni, ale dokładnej daty nie podam, bo u nas takie skarby znikają tuż po wypieku!


[współpraca reklamowa]

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się