Blog

Dzisiaj przygotuj zakwas na bezglutenowy żurek na Wielkanoc

05/04/2020

Dzisiaj przygotuj zakwas na bezglutenowy żurek na Wielkanoc

05/04/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nie biegaj po sklepach za zakwasem bezglutenowym na żurek. Szkoda zdrowia. Zostań w domu i samodzielnie przygotuj zakwas na bezglutenowy żurek wielkanocny. Uwierz w siebie, to najprostsza rzecz na świecie. Nie uzależniaj się od gotowych zakwasów ze sklepu, nie narażaj się na złapanie koronawirusa podczas zakupów. Jeśli dzisiaj (niedziela, 5 kwietnia) przygotujesz zakwas na bezglutenowy żurek, już za cztery dni będzie gotowy. Wstawisz go do lodówki, a tuż przed świętami ugotujesz garnuszek lub gar wielkanocnego żurku bezglutenowego – dla jednej osoby lub dla sześcioosobowej rodziny. Bezglutenowa Wielkanoc 2020 r. będzie inna, niż wszystkie dotąd, ale na przekór wszystkiemu celebrujmy te święta przy stole, w gronie domowników. Przy wielkanocnym stole bezglutenowym, pełnym tradycyjnych potraw. 

Domowy zakwas na żurek bezglutenowy – najprostsza rzecz na świecie

Jeśli wydaje Ci się, że przygotowanie domowego zakwasu na żurek bezglutenowy przerasta Twoje siły, szybko zmień zdanie. Takiego zakwasu nie uda się zepsuć! Po szczegółowy przepis zerknij do wpisu: JAK PRZYGOTOWAĆ BEZGLUTENOWY ZAKWAS NA ŻUREK KLIK , ale najpierw odrobina motywacji: 

  • Po pierwsze: zakwas na żurek to co innego niż pracochłonny i kapryśny zakwas na chleb bezglutenowy
  • Po drugie: zakwas na żurek przygotujesz niemal z każdej mąki bezglutenowej znalezionej w kuchni (wyjątek: kokosowa, dyniowa,migdałowa czy bananowa itp.) – nie musisz zatem biegać po sklepach w poszukiwaniu konkretnej mąki; zwróć jedynie uwagę, że z mąki gryczanej, amarantusowej gryczanej pełnoziarnistej powstanie żur bardziej wyrazisty w smaku; delikatniejsza jest mąka ryżowa, owsiana, jaglana;
  • Po trzecie: kluczem do sukcesu są przyprawy: ziele angielskie, pieprz czarny lub zielony, liść laurowy, ja dodaje jeszcze tymianek i kurkumę
  • Po czwarte: jeśli nie masz w domu odpowiednich przypraw bezglutenowych, nie ryzykuj bieganiem po sklepach; znajdziesz je w ofercie producenta: Magros lub w sklepach Friednly Food Shop i Smaki Diet
  • Po piąte: świeży czosnek jest nieodzowny, bez niego nie uda się zakwas na żurek bezglutenowy, ale na glutenowy też nie
  • Po szóste: zaplanuj, ile potrzebujesz porcji żurku wielkanocnego; porcja ze 100 g mąki i 300 g wody wystarczy na przygotowanie 4 porcji zupy; jeśli chcesz ugotować więcej żurku, zwiększ proporcje składników na zakwas
  • Po siódme: zakwas na bezglutenowy żur wielkanocny nie rośnie, tak jak zakwas na chleb; wystarczy zatem słoik półlitrowy czy litrowy, w zależności od porcji, jaką potrzebujesz
  • Po ósme: zakwas na żurek ma się kisić w pokojowej temperaturze, pod żadnym pozorem nie zakręcaj słoika, tylko przykryj go bawełnianą ściereczką
  • Po dziewiąte: zakwas powstaje w ciągu 4-6 dni (w zależności od temperatury otoczenia); gotowy zakwas na bezglutenowy żurek zakręć i wstaw do lodówki; przetrwa tam nawet miesiąc
  • Po dziesiąte: z domowego zakwasu ugotujesz najlepszy na świecie żurek bezglutenowy KLIK – gotowe zakwasy mogą się schować, uwierz, wiem co mówię 😍

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się