Na koloniach z Bezglutenową Mamą obowiązuje zasada: rozpieszczamy dzieci kulinarnie. Dlatego na każdym śniadaniu dzieci mogą korzystać z bezglutenowego bufetu szwedzkiego, zapełnionego smakołykami po brzegi. Mogą sięgać po wszelkie produkty, na które przyjdzie im ochota, podobnie jak ich rówieśnicy spędzający wakacje w hotelach. Bez przechwałek mogę stwierdzić, że na moim obozie z dietą bezglutenową działa najlepszy w Polsce i najzdrowszy bezglutenowy bufet szwedzki.
Na Magicznych koloniach z Bezglutenową Mamą 2017 we Wieleniu starałam się przygotować jak najzdrowszy bezglutenowy bufet szwedzki. Świadomie zrezygnowałam z tradycyjnych płatków śniadaniowych (kukurydzianych, czekoladowych czy miodowych) na rzecz zdrowszych produktów. Dlatego każdego dnia na bufecie szwedzkim gluten-free znajdowały się przede wszystkim produkty gluten-free MARKI AMARELLO: jaglanki, owsianki, musli i granola. Początkowo dzieci, ale i dorośli na diecie bezglutenowej, uczestniczący w turnusie dla rodzin, sceptycznie podchodzili do mało znanych produktów. Z każdym dniem jednak sięgali po nie coraz odważniej, łącząc je z jogurtem greckim czy z mlekiem bez laktozy lub ryżowym. Czasami, w ramach urozmaicenia, na bezglutenowym bufecie szwedzkim pojawiały się Balvinki Choco – KAKAOWE KULKI ZBOŻOWE Z BALVITENU czy PŁATKI KUKURYDZIANE W CZEKOLADZIE GLUTENEXU.
W wielu miejscach w Polsce widziałam, jak w czasie kolonijnych śniadań ustawia się kolejka dzieci do bufetu z płatkami kukurydzianymi i mlekiem (chodzi o kolonie glutenowe i kolonie bez glutenu). Nie chciałam takich zwyczajów na moim obozie z dietą bezglutenową – bo dziecko najedzone słodkimi płatkami nie zje już cennych produktów, które dostarczają najlepszych wartości odżywczych. Dlatego Bezglutenowa Mama Team namówił dzieci do pewnego eksperymentu: najpierw zjadały wartościowy posiłek, podany przez kelnerki (np. kiełbasa, jajko, owsianka na ciepło, pan cake, kanapka z szynka lub serem, warzywa, twarożek itp.), a dopiero potem wędrowały do bezglutenowego bufetu szwedzkiego po jaglankę czy musli gluten-free. To naprawdę działało! A dorośli na diecie bezglutenowej, uczestniczący w naszym turnusie dla rodzin stosowali tę zasadę bez żadnego namawiania, z własnej nieprzymuszonej woli….
Tym bardziej zachęcam rodziców do wprowadzenia podobnych zasad w swoich domach. Oczywiście nie ma nic niewłaściwego w okazjonalnym zjedzeniu na śniadanie płatków z mlekiem, ale na co dzień pierwszym posiłkiem powinny być jednak bardziej wartościowe produkty.
Na Magicznych koloniach z Bezglutenową Mamą we Wieleniu korzystaliśmy m. in. z produktów (firmy i marki): Schaer, Denver Food, Glutenex, Mlekovita, Nikpol, Blacerzak i Spółka, Roleski, Staropolanka, Amarello, Biedronka, Italimport, Pescanova, Tygryski, STORCK, Balviten, Putka, Hert, DialSi, Bezgluten, Schnitzer, Kresto, Soligrano, Bakra, Kowalewski, Magros, Jizerske Pekarny, Anita, Miran, SanProbi, Vitaldea, Inka, Seitz, Bakels, Celiko, ZeroGluten.
26 czerwca (poniedziałek)
By znaleźć przepis danej potrawy lub informację o produktach, wystarczy kliknąć w konkretną nazwę w jadłospisie poniżej.
Śniadanie: bezglutenowe bułeczki z mixu Bakels White, chleb bezglutenowy Maestro Schaer, bezglutenowa szynka Juranda – firma Nikpol, ser żółty bez laktozy Mlekovita, masło bez laktozy i masło klarowane Mlekovita, serek wiejski bez laktozy Mlekovita, pomidor, ogórek, papryka, bezglutenowa kawa Inka, herbata czarna Kawon;
II śniadanie: bezglutenowe wafelki cytrynowe Schaer, dla alergików – ciasteczka Milly Friends Schaer;
Obiad: zupa jarzynowa z batatem, pieczone udko kurczaka, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, marchewka w słupkach;
Podwieczorek: chrupki bezglutenowe Tygryski
Kolacja: sałatka warzywna z bezglutenową kaszą jaglaną DenverFood, chleb bezglutenowy Pan Care Schaer, masło bez laktozy i masło klarowane Mlekovita, szynka Nikpol – indyk z Bobrownik, ser żółty bez laktozy, twarożek w plastrach, pomidor;