Na naszych koloniach dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej zawsze biorą udział w warsztatach kulinarnych oraz edukacyjnych – KLIKNIJ. Jako pierwsi bawili się w kuchni młodsi koloniści. Podczas bezglutenowych warsztatów kulinarnych upiekli zdrowe ciasteczka zbożowe dla całej grupy. Tak naprawdę miały powstać batoniki, ale dzieci spontanicznie przerobiły je na ciastka. I całe szczęście, bo przy lepieniu kształtów mieli sporo frajdy.
Z powodu napiętego programu bezglutenowe warsztaty kulinarne oparliśmy na gotowej, ale zdrowej mieszance Pięć Przemian – mieszanka do wypieku batonów z porzeczką. W składzie są same super składniki: płatki owsiane bezglutenowe, ksylitol, daktyle, kurkuma, liofilizowana porzeczka itd.
Do mixu dodaliśmy rozgniecione dojrzałe batony i wymieszaliśmy całość rękoma. Powstało ciasto, którym mieliśmy wylepić spód blachy, a po upieczeniu pokroić je na batony. Ale dzieci wiedzą lepiej :). Zamiast uklepywać równą powierzchnię ciasta na blaszce, lepiły ciasteczka rękoma. Dzięki temu każdy uczestnik miał twórcze zajęcie i sporo zabawy. Grupy rywalizowały, kto ulepi więcej ciasteczek. W efekcie powstało około 150 pysznych i zdrowych ciasteczek.
Gotowe ciateczka zbożowe trafiły wieczorem do sali gimnastycznej jako poczęstunek podczas konkursu Mam Talent. Zdecydowana większość kolonistów schrupała je ze smakiem, a pozostałych zachęcaliśmy do choćby malutkiej degustacji. Wszystko zgodnie z zasadą, że na koloniach z Bezglutenową Mamą promujemy zdrowe i świadome odżywanie.
Co było największą wartością tych bezglutenowych warsztatów kulinarnych? Wspólna uczta i twórcza praca w grupie, dzięki której dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej integrowały się i świetnie bawiły.
KOMENTARZE