Blog

Drożdżowy, bezglutenowy baranek dla dzieci na Wielkanoc

23/04/2019

Drożdżowy, bezglutenowy baranek dla dzieci na Wielkanoc

23/04/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wielkanoc już za nami, ale przepis na bezglutenowego baranka drożdżowego dla dzieci przyda się na przyszły rok. Można go przygotować na słodko jako babkę piaskową lub jako biały chlebek – nasza Zosia lubi obie wersje. Ale nasza celiaczka jest też miłośniczką tradycyjnego ciasta drożdżowego – dlatego w pierwszej kolejności dopracowałam przepis na drożdżowego baranka bezglutenowego. Jest biały, mięciutki i puszysty nawet na drugi dzień, co jest rzadkością w drożdżowych ciastach bezglutenowych. To zasługa nowego mixu bezglutenowego – Mix B – Mix Bread Dr. Schär, który świetnie sprawdza się we wszystkich drożdżowych wypiekach bezglutenowych.

Składniki na drożdżowego baranka bezglutenowego

Wykonanie drożdżowego baranka bezglutenowego

Mąkę wymieszaj z drożdżami. Zmiksuj 1/2 jajka z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodawaj mleko i mąkę zmieszaną z drożdżami oraz skórkę startą z cytryny. Ma powstać dość rzadkie ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę mleka lub mąki bezglutenowej. Gdy powstanie jednolita masa, przykryj ją wilgotną ściereczka i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Metalową formę na baranka posmaruj masłem i obsyp bezglutenową bułką tartą. Przełóż do niej ciasto, mokrą łyżką wgnieć je w zagłębienia. Wyrównaj powierzchnię, przykryj formę ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nastaw na na 190 stopni C. Wstaw formę na dolną blachę piekarnika, z obu stron zabezpiecz ją po bokach pustymi foremkami, by się nie przewróciła. Bezglutenowego baranka drożdżowego na Wielkanoc piecz około 40-45 minut – do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia przykryj wyrośnięte ciasto folią aluminiową, by nie przypaliło się. Formę wystaw z piekarnika, otwórz ją po około 10 minutach. Studź na metalowej kratce lub na drewnianej desce. Przechowuj w lnianym worku na pieczywo. Krój po ostudzeniu. Smacznego ;)

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się