Blog

Domowe hamburgery bez glutenu z cielęciną i warzywami

04/10/2020

Domowe hamburgery bez glutenu z cielęciną i warzywami

04/10/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Na hamburgery gluten – free w Mc Donald’s w Polsce na razie nie mamy co liczyć, więc pozostają nam domowe hamburgery bezglutenowe. Uwierz, że są o niebo lepsze, niż burger z maca. Mam porównanie, bo próbowałam bezglutenowe hamburgery we Włoszech, na Słowacji, w Austrii i w Czechach. I zdecydowanie bardziej wolę domowe hamburgery bezglutenowe: z cielęciną, z warzywami, na dobrej puszystej bułeczce (akurat Incola wprowadziła nową bułkę ze złocistym siemieniem lnianym KLIK). Przygotowuję je ekspresowo: na naleśnikowej patelni podsmażam gotowe kotlety cielęce z Lidla (super skład, samo mięso), potem obsmażam rozkrojoną bułkę, nakładam ser, ulubione warzywa i gotowe. Domowe hamburgery bezglutenowe to obiad w 5 minut. Dosłownie. 

Ekspresowy obiad: domowe hamburgery bezglutenowe z cielęciną

  • w Lidlu kup uformowane, surowe kotlety cielęce lub wołowe (sprawdź, czy w składzie nie ma glutenu, bo ta sieć ma kilka rodzajów kotletów)
  • każdy kotlet spłaszcz szerokim nożem, by zwiększył średnicę (i tak skurczy się w czasie smażenia)
  • przygotuj ulubione warzywa: sałatę, kiełki, ogórki zielone lub kiszone, pomidory, cebulę
  • rozgrzej na średnim ogniu beztłuszczową patelnię (np. na naleśnikową) i smaż na niej kotlety przez około 2 minuty z każdej strony
  • zdejmij kotlety z patelni i ułóż na niej przekrojone bezglutenowe bułki hamburgerowe – miękiszem do dołu, podsmaż 1-2 minuty, by je ocieplić
  • czas na skompletowanie bezglutenowego hamburgera z cielęciną: na dolnej bułce ułóż kotlet, potem plaster żółtego lub koziego sera, sałatę, pomidory, ogórki, cebulę, kiełki, ewentualnie musztardę lub ketchup i gotowe
  • smacznego!

Duży wybór: bezglutenowe bułki hamburgerowe na polskim rynku

Od niedawna mamy w Polsce naprawdę duży wybór: bezglutenowe bułki do hamburgerów są w każdym supermarkecie, a także w  sklepach internetowych. Różnią się składem, smakiem, zapachem, ceną, wyglądem, wielkością… Od wyboru, do koloru. Hitem w mojej rodzinie jest nowa bezglutenowa bułka do hamburgerów Incoli –  ze złocistym siemieniem lnianym i z nową recepturą: została pozbawiona proponianu wapnia – konserwantu. 

Porównanie bułek hamburgerowych Incoli: stara i nowa receptura z siemieniem lnianym

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się