Stali bywalcy spotkań i imprez u Bezglutenowej Mamy wiedzą, że stąd nie wraca się z pustymi rękami :). Tak też się stało w minioną niedzielę, 14 stycznia, w Lesznie. Wszystkie rodziny uczestniczące w warsztatach „Biblioteka – magiczny dwór bez glutenu” otrzymały mix bezglutenowy do wypieku pieczywa – Mix for Bread od firmy Balviten. To nowość na polskim rynku, ale już przetestowana w setkach bezglutenowych kuchni. Z tej maki udają się świetne kajzerki bezglutenowe, pizza bezglutenowa, chleb czy pączki. Spróbujcie sami i podzielcie się opiniami :).
Firma Balviten wprowadziła nowy mix jesienią 2017 r. Mix for Bread to wysokiej jakości mieszanka do drożdżowych wypieków bezglutenowych. Jej zaletą jest uniwersalność – upieczemy z niej bułki i chleb bezglutenowy, placek drożdżowy gluten-free, pączki bezglutenowe, drożdżówki itd. Dla mnie ważne jest również to mix bezglutenowy bez pszenicy, a ściślej – bez skrobi pszennej bezglutenowej. Dzięki temu sprawdzi się w kuchni osób z celiakią i na diecie bezglutenowej, a także w kuchni osób z alergią na pszenicę. Niedawno Mix for Bread był dostępny w promocji m. in. w Lidlu. Pisaliście na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku, że kupowaliście tę mąką niemal hurtowo :).
Mix for Bread Balviten otrzymała każda z 30 rodzin biorących udział w niedzielnych warsztatach Bezglutenowej Mamy – „Biblioteka – magiczny dwór bez glutenu”. relację z eventu znajdziesz tutaj: Rycerze i księżniczki na diecie bezglutenowej.
Bezglutenowa Mama również przetestowała tę nową na polskim rynku mieszankę. Upiekłam z niej m. in.:
W przygotowaniu mam chleb bezglutenowy z orzechami oraz – niespodzianka – filmik z przepisem na pizzę bezglutenową :).
KOMENTARZE