Może się wydawać, że gdzie jak gdzie, ale w szpitalu to z pewnością człowiek z celiakią zostanie nakarmiony zgodnie ze sztuką, czyli 100 % gluten-free. Nic bardziej mylnego. Kto był, ten wie. Polska rzeczywistość jest taka, że wiele szpitali korzysta z firm cateringowych, a te najczęściej nie mają pojęcia o żywieniu osoby chorej na celiakię. Dieta bezglutenowa w szpitalu to trudny temat… Zatem, człowieku z celiakią: jeśli wybierasz się do szpitala, musisz się do tego przygotować. I właśnie o tych przygotowaniach rozmawiam w dzisiejszym odcinku z osobą niezwykle zorientowaną w temacie: z Karolem Mulczyńskim, kierownikiem działu żywienia w leszczyńskim szpitalu. Dopowiem tylko, że placówka ta jest w bardzo uprzywilejowanej sytuacji, ma bowiem swoją własną kuchnię oraz personel obyty z dietą bezglutenową.
Człowiek z celiakią w szpitalu
Może się wydawać, że gdzie jak gdzie, ale w szpitalu to z pewnością człowiek z celiakią zostanie nakarmiony zgodnie ze sztuką, czyli 100 % gluten-free. Nic bardziej mylnego. Kto był, ten wie. Polska rzeczywistość jest taka, że wiele szpitali korzysta z firm cateringowych, a te najczęściej nie mają pojęcia o żywieniu osoby chorej na celiakię. A jeśli już wydaje im się, że coś wiedzą na ten temat, to podają nam:
– chleb żytni o niskim indeksie glikemicznym (sądząc, że to to samo, co bezglutenowy)
– klasyczną kawę Inkę
– kaszę jęczmienną
– zwykłe wędliny
– paróweczki bez glutaminianu
– i tym podobne wynalazki ….
Długo by tu wymieniać. Generalnie: porażka. Dostaję wiele mejli na ten temat, więc wiem. Niewiele lepiej jest w szpitalach dziecięcych, nawet na oddziałach gastroenterologicznych, gdzie wykrywa się celiakię.
Zatem, człowieku z celiakią: jeśli wybierasz się do szpitala, musisz się do tego przygotować. I właśnie o tych przygotowaniach rozmawiam w dzisiejszym odcinku z osobą niezwykle zorientowaną w temacie: z Karolem Mulczyńskim, kierownikiem działu żywienia w leszczyńskim szpitalu. Dopowiem tylko, że placówka ta jest w bardzo uprzywilejowanej sytuacji, ma bowiem swoją własną kuchnię oraz personel obyty z dietą bezglutenową.
Zapomniałam jeszcze dodać, że tradycyjnie już na końcu odcinka omówię – uwaga! aż 9 produktów, które przebadałam na zawartość glutenu. I tu niestety przykra wiadomość, w jednym produkcie laboratorium znalazło przekroczenie dopuszczalnej zawartości glutenu.