Kto jeszcze pamięta bezglutenowe pyzy drożdżowe na parze Glutenex? Chcielibyście, aby znów pojawiły się w sprzedaży? Przekonajmy producenta, że bardzo tego chcemy – na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku KLIK trwa wielkie lajkowanie ;) Jeśli lubicie bezglutenowe pyzy drożdżowe, czyli pampuchy – łapka w górę. Oczywiście takie pyzy możecie przygotować również w swojej bezglutenowej kuchni, mam sprawdzony przepis, przetestowany przez tysiące mam.
Bezglutenowe pyzy drożdżowe produkował jedynie podpoznański Glutenex, polska firma o największym stażu na rynku pieczywa, ciast i innych produktów gluten-free. Pyzy pakowane w atmosferze ochronnej miały fanów w całym kraju, ale również u naszych czeskich sąsiadów. W opakowaniu – dwupaku – znajdowały się w sumie 4 pyzy. Można je było kupić w sklepie firmowych w Sadach koło Poznania albo na zamówienie – w wielu sklepikach eko w całej Polsce. Pampuchy bezglutenowe z Glutenexu miały krótki okres przydatności do spożycia, ale świetnie znosiły mrożenie. Potem wystarczyło je odparować na sitku i obiad lub deser z owocami był gotowy.
Niestety, ku zmartwieniu tysięcy osób z celiakią i na diecie bezglutenowej, jakiś czas temu pyzy zniknęły z oferty Glutenexu. Teraz jednak pojawiło się światełko w tunelu. Sporadycznie pyzy bezglutenowe pojawiają się w sklepie firmowym, o czym wiedzą nieliczni szczęśliwcy. Jeśli zależy Wam, aby znów na stałe weszły do oferty Glutenexu, lajkujcie na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku KLIK i Instagramie KLIK.
Bezglutenowe pyzy na parze niegdyś były sztandarowym punktem programu na warsztatach kulinarnych z Bezglutenową Mamą KLIK. Cieszyły się też ogromnym powodzeniem na naszych koloniach bezglutenowych. Wiecie, że przygotowanie i zamrożenie pampuchów bezglutenowych dla 70 dzieci zajmowało nam około dwunastu dni? Tak, każdego wieczoru szykowałyśmy około 30 pyz i w ten sposób nazbierałyśmy tyle pampuchów, że wystarczyło na obiad i na dokładki ;)
Bez wątpienia – pyzy drożdżowe na parze są lubiane we wszystkich zakątkach Polski. Czasem zwą się pyzami, czasem pampuchami. Jada się je na słodko – z sosami owocowymi lub na wytrwanie – z ciemnym sosem pieczeniowym i porcją mięsa. Dlatego trudno się dziwić, że tak dużo osób głosuje za tym, by Glutenex przywrócił do stałej sprzedaży swój hit – bezglutenowe pyzy drożdżowe na parze.