Dziś - wtorek 1 listopada - spotkamy się z rodziną na kawie, obiedzie i tradycyjnych pogaduchach. Zmarznięci po odwiedzinach na grobach bliskich, zasiądziemy z rodzinką do obiadu lub kawy z ciastem. No właśnie .... Czy osoba z celiakią może liczyć na bezglutenowe ciasto na stole? Czy raczej - ze względów bezpieczeństwa - powinna przywieźć w pudełeczku własne ciasto? Bo jest pewne ryzyko ...
Nigdy nie wiadomo, czy ciasto oferowane jako bezglutenowe było miksowane mikserem na co dzień używanym do mąki pszennej. Czy było pieczone w foremce z papierem do pieczenia, czy użyto maki i proszku do pieczenia oznaczonych jako bezglutenowe?
A może zostało kupione w zwykłej cukierni, która dla zysku sprzedaje "bezglutenowe" ciasto, choć wcale nie przestrzega zasad wypieku i przechowywania wypieków dla osoby z celiakią?
Jest jeszcze kwestia krojenia i serwowania takiego ciasta: czy użyto osobnej deseczki i noża, czy talerz został przykryty dla ochrony przed niechcianymi okruszkami z pszennych wypieków? To są niby drobiazgi dla laika, ale osoba z celiakią doskonale wie, że szkodzi jej najmniejszy okruszek.
Z drugiej strony to takie miłe, że ktoś pomyślał o osobie z celiakią i specjalnie dla niej przygotował ciasto bezglutenowe... Jak w takiej sytuacji się zachować? Przeprowadzić szybkie śledztwo, zadać gospodarzom 15 szczegółowych pytań, wprowadzić go w zakłopotanie?
Nie wiem, jakie są Wasze praktyki i doświadczenia, ale moim zdaniem lepiej z wyprzedzeniem ustalić z bliskimi, czy chcą i są w stanie poczęstować nas w 100% bezglutenowym ciastem. Jeśli okaże się to zbyt kłopotliwe lub niepewne, lepiej pięknie podziękować i przyjechać z własnym ciastem bezglutenowym. Ważne, by taka rozmowa była taktowna, a nie pełna pretensji czy oczekiwań.
A skąd wziąć ciasto bezglutenowe? Najlepiej je upiec TUTAJ lub kupić w sprawdzonej cukierni bezglutenowej. To m. in. Putka Bez Glutenu, Dr Żurek Bez Glutenu, piekarnia WOLNA, cukiernia Vaniliowa - rzemieślnicze lokale, specjalizujące się w wypiekach dla osób z celiakią. Jedzcie na zdrowie!
Jest jeszcze jedna zaleta: ciastem bezglutenowym można poczęstować całą rodzinę i przy okazji opowiedzieć o zaletach i wadach diety :)
KOMENTARZE