Blog

8

Bezglutenowe bułki bez drożdży

07/09/2015

Bezglutenowe bułki bez drożdży

07/09/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Pytacie często o przepisy na bezglutenowe bułki na proszku do pieczenia. Chodzi przede wszystkim o to, by nie zawierały drożdży. Znalazłam taki przepis, ale nie jest niestety wegański, bo zawiera jajka i masło (można zastąpić roślinnym).  Bułeczki bezglutenowe na proszku do pieczenia udały się znakomicie. Smakowały zarówno dzieciom, jak i glutenowemu Danielowi.  Aha, w wolnej chwili opracuję recepturę bez jajek, które zastąpię bezglutenowym siemieniem lnianym.

 

 

na proszku (2)Składniki (*)

– 250 g bezglutenowej mąki razowej (**)

– 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;

– 3 jajka;

– opcjonalnie 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego

– 110 – 120 ml wody, szczypta soli;

– kilka łyżek letniej wody do ewentualnego rozrzedzenia ciasta;

– 20 g miękkiego masła lub 2 łyżki oleju 

– do posypania: mak, sezam, czarnuszka, słonecznik itp.  bez śladowych ilości glutenu

-opcjonalnie jajko do posmarowania bułeczek;

 

na proszku (3)Jajka ubijałam z wodą i solą przez 5 minut. Do miski miksera wsypałam mąkę i siemię lniane z proszkiem do pieczenia. Dodałam masło i masę jajeczną. Przez kilka minut mieszałam ciasto mikserem. Dolewałam wody stopniowo po parę łyżek, by zyskało elastyczną konsystencję – nie może być zbite. Gotowe ciasto zostawiłam przez 20 minut, by odpoczęło. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C i zostawiłam tam blachę, by się nagrzewała.  Mokrymi dłońmi forowałam małe bułeczki i układałam je na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Każdą bułeczkę nacięłam mokrym nożem, posmarowałam rozkłóconym jajkiem i posypałam ziarnami.  Bułeczki bezglutenowe bez drożdży wraz z papierem zsunęłam na rozgrzaną blachę i piekłam przez około 30 minut. Studziłam na metalowej kratce.

 

Pachniały nieziemsko: trochę jak babeczki, a trochę jak bułki. Niektóre uzyskały kształt całusków, co okazało się dodatkową zaletą na talerzach dzieci. Jadły bułeczki ze smakiem na śniadanie: z masłem i wędliną, z papryką i pastą z awokado.

Jeśli więc poszukujecie bułek bezglutenowych bez drożdży – dla dzieci do przedszkola lub szkoły, ale i dla dorosłych na diecie bezglutenowej – sięgnijcie po ten przepis. 

 

 

(*) Przepis pochodzi z książki „120 przepisów bezglutenowych” autorstwa Beaty Połatyńskiej. Moja modyfikacją jest dodatek mielonego siemienia lnianego Amarello.

(**) Użyłam Schaer Mix Dunkel

 

KOMENTARZE (8)

Daria 05/02/2019 02:54
A dlaczego dzieci lepiej żeby jadły na drożdżach pieczywo niz na zakwsie? Moja corka je chlebek tylko na zakwasie i myslalam ze to dobrze?
Bezglutenowa Mama 08/02/2019 09:04
Dario, miałam na myśli to, czasem dzieci nie chcą jeść pieczywa razowego czy na zakwasie - i wtedy lepiej, aby jadły pieczywo na drożdżach, niż żadne :). Mam oczywiście na myśli zdrowe dziecko, które nie zmaga się np. z kandydozą.
Anna 23/01/2019 13:29
Czym zastąpić jajka?
Bezglutenowa Mama 28/01/2019 14:34
Możesz użyć zastępnika jajka, jest do kupienia m. in. w sklepie Balvitenu: https://www.balviten.com/sklep/pl/p/Zastepnik-jajka-200g.-Produkt-bezglutenowy%2C-niskobialkowy-PKU/296
Lecytynka 09/09/2015 10:47
dziękuje za odpowiedź
Lecytynka 07/09/2015 12:59
Dzień dobry, już któryś raz czytam o szkodliwych drożdżach dla osób z celiakią. O co chodzi z tymi drożdżami?
Bezglutenowa Mama 07/09/2015 21:53
Drożdże fermentują w jelitach, zagrzybiają organizm. Nie są wskazane w zdrowej diecie bezglutenowej osoby chorej na celiakię, podobnie jak kazeina z mleka. U dzieci inaczej: lepiej niech jedzą chleb i bułki bezglutenowe na drożdżach, niż miałyby zrezygnować z pieczywa w ogóle (bo np. dostawałyby wyłącznie na zakwasie).
Cyanide 26/11/2019 16:38
Dzieci to lepiej, zeby jadły jajka i mięso, piły mleko i były zdrowe i wesołe, a nie wrzucały w siebie pieczywo, które nie ma w sobie żadnych przyswajanlych wartości odżywczych.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się