To jeden z moich najlepszych przepisów bezglutenowych! Wiem to od wczoraj i nie zmienię zdania :)
Delikatne, aromatyczne, chrupiące wierzchem i miękkie oraz sprężyste w środku, bezglutenowe bułeczki z masłem czosnkowym są idealnym połączeniem smaku i tekstury. Idealne jako bezglutenowa przekąska na Sylwestra, ale i na co dzień!
W przepisie wykorzystałam sprawdzoną mieszankę do wypieku pieczywa z Balvitenu, ale też jeden magiczny składnik, dzięki któremu jeszcze trudniej odróżnić te bułeczki bezglutenowe od pszennego wypieku.
No i oczywiście robotę robi masło czosnkowe, które podczas pieczenia wnika w miąższ i skórkę bułeczek, nadając smaku każdemu kęsowi. A zapach w całym domu? Poezja, zlecą się wszyscy sąsiedzi!
Nie waham się powiedzieć, że to czosnkowe doskonałe bułeczki bezglutenowe i z przyjemnością dzielę się przepisem. Tym bardziej, że zbliża się noworoczny przełom i bezglutenowe przekąski na Sylwestra są na wagę złota :)
Opcjonalnie możesz użyć białka jaja do posmarowania bułeczek przed pieczeniem - o ile nikt z domowników nie ma alergii na jajka.
Jeśli chcesz serwować czosnkowe bułeczki jako bezglutenowe przekąski na Sylwestra, upiecz je po południu.
Możesz zrezygnować z łuski babki jajowatej. Dodaj wtedy trochę mniej wody. Bułeczki bez babki nie będą tak sprężyste i mięsiste, ale nadal smaczne.
Czosnkowe doskonałe bułeczki bezglutenowe podawaj z sosem majonezowo-jogurtowym, z pesto, z sosem tysiąca wysp - jak lubisz. Są też świetne bez żadnych dodatków.
Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)
👇👇👇👇👇👇