Blog

1

Czekoladowy, zdrowy krem bez glutenu, bez cukru, bez mleka

05/09/2020

Czekoladowy, zdrowy krem bez glutenu, bez cukru, bez mleka

05/09/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nie wiem, jak to działa, ale każdy, kto w te wakacje spróbował mój zdrowy, czekoladowy krem bez glutenu, bez cukru, od razu chciał przepis. Na dodatek nikt nie wiedział, co jadł, a był to składnik, na który dzieci mają długie zęby. Nutella wysiada przy tej pyszocie, słowo. Ten bezglutenowy krem czekoladowy bez cukru wymyśliłam na koloniach dla dzieci z celiakią KLIK, potem przygotowałam go również w zaprzyjaźnionym pensjonacie na Podhalu. Smarowałam nim kanapki, andruty, słodkie bułeczki, a nawet ciasto drożdżowe. Przepis na czekoladowy krem bez glutenu i bez cukru opublikowałam na Facebooku KLIK, ale nie każdy ma fejsa, dlatego recepturę wrzucam też na blog. Uwaga: przed jedzeniem absolutnie nie zdradzajcie dzieciom głównego składnika!

Składniki na czekoladowy krem bez glutenu, bez cukru

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
    lub 300 g ciecierzycy ze słoika lub puszki
  • 100 g suszonych daktyli bez glutenu
    wcześniej zalanych wrzątkiem i odsączonych po kwadransie
  • 80 g miękkiego masła klarowanego
    lub zwykłego masła lub oleju kokosowego
  • około 35 g kakao bez glutenu
    lub dobrej jakości karobu bez glutenu
  • opcjonalnie ksylitol lub cukier kokosowy
    do uzyskania większej słodkości

Szybkie przygotowanie zdrowego kremu czekoladowego bez glutenu i bez cukru

– Daktyle zalej wrzątkiem w miseczce, przykryj spodkiem. Odsącz po kwadransie
– Do miski włóż wszystkie składniki: daktyle, ciecierzycę, kakao i miękkie masło
– Zblenduj wszystko dokładnie na gładką masę. Czekoladowy krem bezglutenowy bez mleka i cukru ma mieć lekka konsystencję, by łatwo dawał się rozsmarować na bułce czy waflach
– W razie potrzeby, by jeszcze rozrzedzić krem, dodaj trochę masła (np. 1-2 łyżki)
– Jeśli chcesz uzyskać słodki czekoladowy krem, dodaj trochę słodzika – np. 3-4 łyżki ksylitolu, zwykłego cukru lub cukru kokosowego 
– Zdrowy, czekoladowy krem bez glutenu, cukru i mleka przechowuj przez około 2 tygodnie w słoiczku w lodówce
– Smacznego i na zdrowie!
– Na koloniach bezglutenowych podawałam dzieciom ten krem na słodkiej bułce Bon Matin Dr. Schär KLIK oraz w bułce pita Incola KLIK. Dzieci były zachwycone i w dniu wyjazdu prosiły, by resztę kremu zapakować im w słoiczki do domu, co też uczyniłam z ochotą.

Ciecierzyca – skarb w diecie bezglutenowej dzieci i dorosłych

Ciecierzyca (zwana też cieciorką lub grochem włoskim) nie jest zbyt popularna w Polsce, choć stopniowo, małymi krokami, wchodzi na nasze stoły. To roślina strączkowa. Można ją kupić w postaci suchych ziaren do moczenia i gotowania – marka Denver Food. Jest też dostępna w puszce lub w słoiku, ugotowana i gotowa do jedzenia – np. w Lidlu.  W diecie dzieci z celiakią i dorosłych na diecie bezglutenowej ciecierzyca powinna gościć przynajmniej raz w tygodniu – choćby w postaci kremu czekoladowego bez cukru lub hummusu KLIK. Ciecierzyca idealnie pasuje do słodkich kremów, bo ma lekko słodkawą i orzechową nutę. Ale spokojnie – jest tak samo pyszna w hummusie z czosnkiem i pieczonym burakiem lub w gulaszu mięsnym lub wegańskim. 

Co takiego cennego jest w tej ciecierzycy? To jest ważne: osoby na diecie bezglutenowej często miewają zaparcia – a błonnik zawarty w ciecierzycy pomaga uregulować wypróżnianie. Cieciorka zawiera sporo dobrego białka, witaminy z grupy B (bardzo dużo kwasu foliowego), witaminy A i K, , błonnik (zapobiega zaparciom), potas (potrzebny sercu), magnez (wspiera układ nerwowy, potrzebny kościom i zębom), cynk, wapń, żelazo. Sporo tego. 

KOMENTARZE (1)

Sa8h 03/11/2021 15:48
Dziękuję za przepis. Co do ciecierzycy, to nie każdy może ją jeść. Nawet jeżeli coś ma dużo składników odżywczych, to nie znaczy, że jest dla każdego. Ale strona zainspirowała do wymyślania własnych wersji. Pozdrawiam, dzięki!
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się