Poezja na stole: czekoladowe (lub karobowe) naleśniki bezglutenowe z bananami i masłem orzechowym…..Takiego podwieczorku będą wszyscy zazdrościć waszym bezglutenowym dzieciom, mężom czy żonom. A jeśli zaskoczycie domowników takim pożywnym śniadaniem na słodko, będą was chwalić do zachodu słońca. Obiecuję. Przepis jest prosty, a składniki powszechnie dostępne. Pomysł na to danie zaczerpnęłam z książki „Cukiernia Lidla” – przepisy mistrza Pawła Małeckiego.
Przygotuj ciasto na bezglutenowe naleśniki. Suche składniki: bezglutenową mąkę, sól, bezglutenowy karob lub bezglutenowe kakao zmiksuj z jajkami i masłem. Pod koniec dodaj mleko i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw na 15 minut ciasto na czekoladowe naleśniki bezglutenowe.Bezglutenowe ciasto na naleśniki możesz również przygotować wieczorem, wstawić do lodówki i zużyć dopiero następnego dnia na śniadanie lub podwieczorek.
Przygotuj nadzienie: banany umyj, obierz i pokrój w plasterki o dowolnej grubości. Na rozgrzaną patelnią wlej łyżkę oleju i smaż cienkie czekoladowe naleśniki bezglutenowe. Przewracaj je na drugą stronę dopiero, gdy się przyrumienią. Na ciepłym naleśniku rozsmaruj łyżkę masła orzechowego (najlepiej użyj masła orzechowego o najkrótszym składzie, np. 100% orzeszków). Na 1/4 naleśnika ułóż pokrojone banany i zwiń w trójkąt lub kopertę. Na patelni rozpuść 3 łyżki masła i podsmaż naleśniki z obu stron przez około 1 minutę.
Czekoladowe naleśniki bezglutenowe z bananami podawaj oprószone cukrem pudrem i kakao. Są idealnym daniem dla bezglutenowych dzieci na podwieczorek, ale zapewniam, że ich smak i piękno docenią też bezglutenowi dorośli. Czekoladowe naleśniki bezglutenowe z bananami najlepiej smakują na ciepło, ale sprawdzą się też na zimno, np.na pikniku. A już zupełną furorę wywołają na talerzach bezglutenowych dzieci w czasie śniadania…. Wyobraź sobie swojego bezglutenowego przedszkolaka, bezglutenowego ucznia, bezglutenowego nastolatka lub bezglutenowego studenta, gdy na stole zamiast owsianki lub kiełbasy zobaczą taki rarytas. Poezja i niebo po prostu!
Moim zdaniem najlepszą mąką do bezglutenowego ciasta naleśnikowego jest Mix C Schaer. Zamiast kakao możesz użyć bezglutenowego karobu. Możesz również przygotować czekoladowe naleśniki bezglutenowe z bananami na bazie innego bezglutenowego ciasta naleśnikowego. Jeśli wolisz bezglutenowe mąki naturalne, przygotuj naleśniki na bazie mąki gryczanej, ryżowej lub owsianej. Gdy musisz wykluczyć z diety bezglutenowej mleko lub jajka, sięgnij po przepisy podane niżej. Do składników na bezglutenowe ciasto naleśnikowe po prostu dodaj bezglutenowe kakao lub bezglutenowy karob.
Idealne naleśniki ryżowe KLIKNIJ TUTAJ
Wegańskie naleśniki bezglutenowe KLIKNIJ TUTAJ
Bezglutenowe naleśniki gryczano – amarantusowe bez miXu KLIKNIJ TUTAJ
Bezglutenowe naleśniki owsiano – gryczane KLIKNIJ TUTAJ
Bezglutenowe naleśniki z ciasta makaronowego Celiko KLIKNIJ TUTAJ