Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Na zakupach zrobiłam zapas bezglutenowego ciasta makaronowego Celiko. Mix ma bardzo dobry skład i, co ważne dla niektórych alergików, nie zawiera mąki kukurydzianej ani żadnych zagęstników. Wychodzą z niego świetne bezglutenowe naleśniki. Dziś podałam je zrolowane z parówką i lekko przyprószone parmezanem. Ależ była uczta…

Składniki na 5 porcji

  • 200 g bezglutenowego ciasta  makaronowego Celiko
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 ml mleka
    użyłam bezlaktozowego
  • 1 jajo
  • olej do smażenia naleśników
  • 5 bezglutenowych parówek
  • opcjonalnie 2 łyżeczki startego sera (np. grana padano)

Sposób przygotowania

Wymieszaj w misce mąkę, sól, jajko, olej i mleko. Ma powstać półpłynne ciasto naleśnikowe. Rozgrzej patelnię i wlej łyżkę oleju. Wlewaj porcjami cienkie porcje ciasta i smaż na złocisty kolor.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj ser. Na każdym naleśniku ułóż parówkę, zroluj go ciasno i opcjonalnie posyp serem. Naleśniki zapiekaj przez około 10 minut. Podawaj gorące: ułożone na talerzu w całości lub pokrojone w grube plastry.

Ciepło rozgrzewa, dlatego jesienią i zimą staram się karmić Zosię i Antka gotowanymi posiłkami. Serwuję im mniej surowych warzyw i owoców, za to więcej gorących zup, duszonych warzyw, kiełbas czy jajek na ciepło. Tym bardziej, że dzieci na diecie bezglutenowej naprawdę potrzebują sporo wartościowego białka i warzyw.

  • O nie, znowu jajka – słyszę coraz częściej przy stole.

By przełamać nudę, a jednocześnie nie rezygnować z pożywnych dań, wymyślam właśnie takie zestawy: bezglutenowe naleśniki zrolowane z parówkami, bezglutenowe tortille z sosem bolońskim czy jesienne spiralki. I to działa :). Bo bezglutenowe przepisy wcale nie są nudne i monotonne.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:03:44+00:0030 listopada 2016|

    Zostaw komentarz



    Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019