O tej porze roku często mam ochotę na bezglutenowe brownie właśnie z cukierni, a nie z własnego piekarnika. I nie dziwię się, że od paru tygodni pytacie w e-mailach, gdzie można kupić dobre bezglutenowe brownie. Bo jesienią i zimą nic tak nie poprawia humoru, jak porcja czekoladowej przyjemności przygotowana przez kogoś… Wracając do pytania, gdzie kupić brownie bez glutenu: znalazłam trzy miejsca i z grupą znajomych przeprowadziłam test. Wiemy już, które bezglutenowe brownie jest najlepsze, które ma najlepszy skład i jest powszechnie dostępne. Zapraszam do lektury i  degustacji i czekam na Wasze opinie.

Bezglutenowe brownie – co to za ciasto?

Brownie to amerykańskie, mocno czekoladowe ciasto, które na dobre zagościło także w Europie i Polsce. Na pierwszy rzut oka nie wygląda imponująco, ale jego zaletą jest niezwykle intensywny, czekoladowy smak. Ważna jest również konsystencja – brownie ma być niewyrośnięte, jakby nieudane. Lekko popękane z wierzchu, a wewnątrz oszałamiająco wilgotne i czekoladowe. I tym odróżnia się od murzynka, który ma bardziej biszkoptową konsystencję. Bezglutenowe brownie praktycznie nie różni się w smaku od klasycznego – ale do jego wypieku należy użyć składników bezpiecznych w diecie bezglutenowej, w tym mąki i czekolady bezglutenowej. Wiedzą o tym cukiernie bezglutenowe, które w sposób odpowiedzialny traktują osoby chore na celiakię. I właśnie kilka bezglutenowych piekarni i cukierni w Polsce oferuje brownie bez glutenu. Niektóre oferują swój wypiek tylko stacjonarnie, inne prowadzą sprzedaż wysyłkową. I w tym nasze szczęście! Bo w ciągu zaledwie doby możemy zamówić bezglutenowe brownie w dowolne miejsce w kraju. Czyż to nie cudowne?

Smakosze byli jednomyślni

Wszyscy nasi testerzy jednomyślnie orzekli, że królem jest bezglutenowe brownie z piekarni bezglutenowej Hert. Co docenili?

– jest najbardziej miękkie i wilgotne w konsystencji (pewnie dzięki dodatkowi błonnika i tapioki)

– w smaku jest najbliższe brownie glutenowemu, praktycznie nie czuć różnicy

– ma lekko popękaną  powierzchnię (tak jak ma być)

– najbardziej przypomina domowy wypiek

– jest cudownie czekoladowe

– bajecznie pachnie

– ma krótką listę składników

– okrągły kształt umożliwia krojenie w apetyczne trójkąty

– dekoracyjna tacka, którą można ułożyć na stole

– można je zamówić do kawy w cukierni HERT na wrocławskim rynku  – w zwykłej cenie, bez marży kawiarnianej (patrz ramka obok)

– zawiera tylko jeden alergen – jajka

Bezglutenowe brownie HERT kosztuje 8,95 zł za 415 g. Można je kupić w sklepach firmowych piekarni HERT na Dolnym Śląsku i Opolszczyźnie, na zamówienie w sklepikach EKO w całej Polsce oferujących produkty tej piekarni (np. w Lesznie), w kawiarni na Rynku we Wrocławiu, a całodobowo w sklepie internetowym www.bezglutenowyhert.pl.

W kawiarni w świetnej cenie

Kto nie wie, to spieszę powiadomić, iż w firmowej kawiarni HERT na Starym Rynku we Wrocławiu można zamówić do kawy bezglutenowe brownie. Druga dobra wiadomość jest taka, że kawiarnia nie dolicza marży za serwowanie ciasta na miejscu.

Gość, który chce skosztować bezglutenowego brownie, kupuje całe opakowanie za 8,95 zł i wybraną porcję otrzymuje na talerzyku, do kawy czy herbaty. Pozostałą porcję brownie z opakowania otrzymuje na wynos i cieszy się jego smakiem również w domu. Brawo za rozwiązanie: tanie i wygodne. 

Wysoko ocenione podczas degustacji

Uznanie jurorów zdobyło również brownie bezglutenowe z piekarni bezglutenowej PUTKA z Warszawy. Co docenili smakosze Bezglutenowej Mamy? Warszawskie brownie bez glutenu jest bardziej zwarte i ma ciekawie chrupiącą skórkę. Jest mocno czekoladowe i nie przesadnie słodkie. Niestety, z uwagi na obecność skrobi pszennej bezglutenowej nie mogła go spróbować nasza jurorka z alergią na pszenicę, co automatycznie zmieniło punktację…

Jurorzy docenili jednakże łatwość zamawiania produktu przez Internet – jeśli zamówimy je rano w piekarni PUTKA, następnego dnia dotrze na nasz stół, w sam raz do południowej kawy. Bezglutenowe brownie z piekarni PUTKA jest dostępne w sklepach firmowych w Warszawie i okolicach, a także w Łodzi, Żyrardowie, Piasecznie czy Grodzisku Mazowieckim. Można je kupić również w sklepach EKO na Mazowszu oraz w sieci Asprod w Szczecinie, Świnoujściu i okolicach. Porcja 230 g kosztuje 9,50 zł.  

Belgijskie brownie gluten-free

Osobiście przeprowadzałam już test brownie bezglutenowego z Costa Caffee KLIKNIJ, ale byłam ciekawa opinii jurorów. No, niestety to brownie gluten-free wypadło najsłabiej w ich ocenie… Po pierwsze: nie przypomina klasycznego brownie, gdyż ma kształt i konsystencję batona czekoladowego. Jest twarde i zbite, w konsystencji przypomina twardą ciągutkę, a nie wilgotne ciasto. Jest słodkie, a to za sprawą dodatku mlecznej czekolady, mleka  w proszku i czekolady białej. Nie zawiera też jajek, które są podstawowym składnikiem brownie. Najdalej mu więc do klasycznego brownie, zgodzicie się?

Z drugiej strony to brownie bez glutenu będzie dozwolone w diecie bezglutenowej osób uczulonych na jajko – i to jest niewą