Blog

Bezglutenowe brownie bez mąki z Moich Tatr

23/08/2018

Bezglutenowe brownie bez mąki z Moich Tatr

23/08/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowe brownie można obecnie kupić w kilku sklepach internetowych i stacjonarnych, ale i tak nic nie zastąpi domowego wypieku. Znam wiele przepisów na brownie bez glutenu, ale w pensjonacie Moje Tatry (gdzie spędzamy wakacje) poznałam wyjątkowo lekką wersję. To bezglutenowe brownie bez mąki, wyjątkowe proste i łatwe w przygotowaniu. Zawiera tylko kilka składników, w tym mnóstwo czekolady, i każdemu się udaje, zapewniam :). Jeśli dodatkowo chcecie ograniczyć cukier w tym cieście, użyjcie bezglutenowej czekolady bez cukru, o dużej zawartości kakao. Od nazwy miejsca, w którym wypoczywamy, ciasto to nazwałam bezglutenowym brownie bez mąki – z Moich Tatr. Zerknijcie na przepis.

Składniki na formę o średnicy około 15 cm

  • 375 bezglutenowej czekolady
  • 4 duże jaja
  • 120 g cukru
  • 185 ml śmietany kremówki 36%
    schłodzonej
  • 50 g cukru
  • opcjonalnie cukier waniliowy lub aromat
    bezglutenowy
  • opcjonalnie owoce do dekoracji

Wykonanie

  1. Formę wyłóż papierem do pieczenia
  2. Do większej formy nalej wodę 
  3. Piekarnik nastaw na 180 stopni C, góra-dół
  4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź – ale ma pozostać płynna
  5. Jaja i 120 g cukru ubij na puszystą masę – na kogel – mogel
  6. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj 50 g cukru
  7. Płynną czekoladę porcjami dodawaj do kogla- mogla i delikatnie, powolnymi ruchami mieszaj łyżką
  8. Do masy wmieszaj równie delikatnie bitą śmietanę
  9. Masę na bezglutenowe brownie bez mąki wlej do formy wyłożonej papierem
  10. Formę wstaw do większej blachy z wodą – tak aby przynajmniej do połowy była zanurzona w wodzie
  11. Piecz przez około 60 minut.
  12. Po ostudzeniu wyjmij bezglutenowe brownie bez mąki z formy
  13. Podawaj na wszelkie okazje i bez okazji ;)

Inne przepisy z pensjonatu z dietą bezglutenową Moje Tatry

W pensjonacie z dietą bezglutenową Moje Tatry  kuchnia serwuje wiele pyszności, o czym wiedzą goście spędzający tu ferie lub wakacje bez glutenu. W menu są pierogi ruskie, naleśniki, moskole, tatrzańskie bezglutenowe bułeczki z kasztanami – KLIKNIJ, domowe wędliny. Bywam w wielu hotelach i pensjonatach z dietą bezglutenową i wiem, że kuchnia w Moich Tatrach spełnia moje i dzieci oczekiwania w 100% :). TUTAJ przeczytasz o innych zaletach Moich Tatr.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się