Blog

Cytrynowa babka bezglutenowa bez miksów - przepis Bezglutenowej Mamy

13/03/2024

Cytrynowa babka bezglutenowa bez miksów - przepis Bezglutenowej Mamy

13/03/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Poleca się na Wielkanoc - cytrynowa babka bezglutenowa bez miksów

Jeśli to Twoja pierwsza Wielkanoc bez glutenu, masz do wyboru dwie opcje: przygotować wypieki i dania na bazie miksów lub z użyciem mąk jednorodnych.

Mixy są łatwe w użyciu, z kolei mąki jednorodne to spore wyzwanie dla początkujących na diecie bezglutenowej, ale gwarantują bogatsze nuty smakowe i więcej wartości odżywczych. 

Dlatego dziś zachęcam Cię do przetestowania przepisu właśnie na bazie mąk jednorodnych - to cytrynowa babka bezglutenowa bez miksów, pyszna i pełna smaku. 

Wszystkie mąki, z wyjątkiem ziemniaczanej, znajdziesz w ofercie polskiej marki Incola. Dołącz teraz do naszej wspólnej akcji  WSPARCIE Z INCOLĄ i ciesz się tańszymi zakupami!

Zanim nadejdzie Wielkanoc bez glutenu, jeszcze zdążysz przetestować ten przepis :) 

przepisy bezglutenowe bez miksów
Dołącz do akcji WSPARCIE Z INCOLA i ciesz się tańszymi zakupami

Składniki

  • 50 g mąki gryczanej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g drobnych płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 6 jaj w temperaturze pokojowej
  • 250 g miękkiego masła
  • skórka z 2 wyparzonych cytryn
  • około 50 g soku z cytryny
  • 10 g masła do wysmarowania formy
  • łyżeczka mąki bezglutenowej do obsypania formy
  • szklanka cukru pudru + łyżka soku z cytryny na lukier
bezglutenowa babka na wielkanoc incola

Przygotowanie składników

  • Masło i jaja wyjmij z lodówki 2-3 godziny przez pieczeniem cytrynowej babki bezglutenowej
  • Oddziel białka od żółtek. Białka z dwóch jajek przelej do osobnej miski – ubijesz je na końcu na sztywną pianę
  • Cytryny umyj, sparz wrzątkiem i osusz. Zetrzyj skórkę. Z jednej cytryny wyciśnij sok
  • Tradycyjną formę na babkę z kominem posmaruj masłem i obsyp bułką tartą
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C.
  • Mąki jednorodne zmieszaj z proszkiem do pieczenia
Dołącz do akcji WSPARCIE Z INCOLA i ciesz się tańszymi zakupami

Wykonanie babki

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę (około 5-10 minut)
  • Stopniowo dodawaj po jednym żółtku i cierpliwie miksuj ciasto
  • Stopniowo dodawaj porcje białka i nadal miksuj. Cierpliwość zostanie nagrodzona – bezglutenowa, cytrynowa babka piaskowa upiecze się na medal ;)
  • Dodawaj stopniowo mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i nadal wyrabiaj ciasto mikserem - na wolnych obrotach
  • Dodaj sok z cytryny i jeszcze chwilę miksuj ciasto na bezglutenową babę cytrynową
  • W osobnej misce ubij na sztywno odłożone białka z dwóch jaj
  • Pianę dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką
  • Formę wypełnij ciastem do 2/3 wysokości
  • Bezglutenową babkę piaskową piecz około 40 minut – do suchego patyczka
  • Babkę wyjmij z piekarnika i po 5 minutach delikatnie wyjmij z formy na drewnianą deseczkę.

Po ostudzeniu udekoruj bezglutenową babkę cytrynową cukrem pudrem lub lukrem.


Współpraca reklamowa


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się