Szczęśliwi posiadacze thermomixa mogą piec chleb bezglutenowy codziennie. Bo pieczenie chleba bezglutenowego z thermomixem jest dziecinnie proste: wszystko robi za nas domowy robot. Niech rzuci kamieniem ten, kto sądzi inaczej :). Chleb bezglutenowy z thermomixa zawsze się udaje, ciasto jest zawsze idealnie napowietrzone i doskonale wyrobione. To szczególnie ważne w przypadku gęstego ciasta na chleb bezglutenowy, z którym może sobie nie poradzić słaby mikser. Niedawno na rynku w Polsce pojawił się nowy mix do wypieku chleba bezglutenowego: Mix B- Bread Mix Dr. Schär – to mix bezglutenowy o nowej, ulepszonej recepturze, bez alergenów. Ta mieszanka do wypieku bezglutenowego chleba codziennego została wzbogacona pełnoziarnistą mąką ryżową i mąką z soczewicy. Zniknął z niej uczulający niektórych łubin, zniknął błonnik jabłkowy, a pojawiły się włókna roślinne (psylium, bambus). Ponieważ otrzymaliśmy zupełnie nowy mix bezglutenowy, potrzebne są doń nowe przepisy. Dlatego zaczynam testowanie. Wczoraj wieczorem upiekłam codzienny chleb bezglutenowy z thermomixem dla całej rodziny, a dziś od rana Zosia zjadła już pięć kromek z samym masłem i dopytuje, z jakiej mąki go upiekłam… To chyba najbardziej rzetelna opinia :). Chlebek jest mięciutki i pyszny.
Do naczynia miksującego wsyp mix bezglutenowy i drożdże, przemieszaj łyżką i dodaj sól. Wlej 400 g wody. Zamknij naczynie, ustaw 5 minut oraz interwał. Pod koniec wyrabiania dodaj 2 łyżki oleju. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno sięgać maksymalnie do połowy wysokości foremki – musi mieć bowiem miejsce na wyrośnięcie. Zrób widelcem kilka nakłuć na powierzchni ciasta i posmaruj je lekko olejem. Przykryj ściereczką lub folią spożywczą. Odstaw w nieprzewiewne miejsce na około 30-40 minut, aż niemal podwoi objętość. Oto cały przepis na szybki chleb bezglutenowy z thermomixem.
Nastaw piekarnik na 200 stopni C, na spód włóż naczynie żaroodporne z wodą, która nawilży powietrze. Jeśli chcesz, posmaruj powierzchnię chleba rozkłóconym jajkiem i posyp słonecznikiem lub makiem. Wstaw formę i piecz codzienny chleb bezglutenowy przez około 40 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu zostaw go w formie jeszcze przez około 10 minut. Wystaw chleb i studź go na metalowej kratce, z dala od przeciągów. Krój dopiero po ostudzeniu. Potem przechowuj w lnianym worku.
Thermomix bardzo ułatwia codzienne życie osobom na diecie bezglutenowym. Często pytacie, czy warto wydać kilka tysięcy zł na to urządzenie. Zawsze odpowiadam, że tak. Bo przepisy bezglutenowe z thermomixem są bajecznie proste, a my oszczędzamy mnóstwo czasu. Od razu uprzedzam: nie musimy mieć specjalnej książki kucharskiej dla diety bezglutenowej z thermomixem. Mój sposób jest prosty: używam thermomixa jako super- robota, naczynia do parowania chleba, mięsa czy pyz – wykonuję w nim wszystko, ustawiając parametry „na oko”. I zawsze wychodzi :).