Blog

26

Codzienny chleb bezglutenowy z thermomixem

29/09/2018

Codzienny chleb bezglutenowy z thermomixem

29/09/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Szczęśliwi posiadacze thermomixa mogą piec chleb bezglutenowy codziennie. Bo pieczenie chleba bezglutenowego z thermomixem jest dziecinnie proste: wszystko robi za nas domowy robot. Niech rzuci kamieniem ten, kto sądzi inaczej :). Chleb bezglutenowy z thermomixa zawsze się udaje, ciasto jest zawsze idealnie napowietrzone i doskonale wyrobione. To szczególnie ważne w przypadku gęstego ciasta na chleb bezglutenowy, z którym może sobie nie poradzić słaby mikser. Niedawno na rynku w Polsce pojawił się nowy mix do wypieku chleba bezglutenowego: Mix B-  Bread Mix Dr. Schär – to mix bezglutenowy o nowej, ulepszonej recepturze, bez alergenów. Ta mieszanka do wypieku bezglutenowego chleba codziennego została wzbogacona pełnoziarnistą mąką ryżową i mąką z soczewicy. Zniknął z niej uczulający niektórych łubin, zniknął  błonnik jabłkowy, a pojawiły się włókna roślinne (psylium, bambus). Ponieważ otrzymaliśmy zupełnie nowy mix bezglutenowy, potrzebne są doń nowe przepisy. Dlatego zaczynam testowanie. Wczoraj wieczorem upiekłam codzienny chleb bezglutenowy z thermomixem dla całej rodziny, a dziś od rana Zosia zjadła już pięć kromek z samym masłem i dopytuje, z jakiej mąki go upiekłam… To chyba najbardziej rzetelna opinia :). Chlebek jest mięciutki i pyszny.

Składniki na codzienny chleb bezglutenowy z thermomixa (keksówka około 35 x 12 cm)

  • 500 gmixu bezglutenowego do wypieku pieczywa
     Mix B – Bread Mix Dr. Schär 
  • 7 g (1 opak.) opakowanie suszonych drożdży bez glutenu
    lub 21 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g letniej wody
    może być gazowana
  • 3 łyżki oleju
  • opcjonalnie 2 łyżki słonecznika
    bez zawartości glutenu
  • opcjonalnie mak niebieski 
    bez zawartości glutenu
  • opcjonalnie jajko
    do posmarowania wierzchu chleba

Wykonanie

Do naczynia miksującego wsyp mix bezglutenowy i drożdże, przemieszaj łyżką i dodaj sól. Wlej 400 g wody. Zamknij naczynie, ustaw 5 minut oraz interwał. Pod koniec wyrabiania dodaj 2 łyżki oleju.  Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno sięgać maksymalnie do połowy wysokości foremki – musi  mieć bowiem miejsce na wyrośnięcie. Zrób widelcem kilka nakłuć na powierzchni ciasta i posmaruj je lekko olejem. Przykryj ściereczką lub folią spożywczą. Odstaw w nieprzewiewne miejsce na około 30-40 minut, aż niemal podwoi objętość. Oto cały przepis na szybki chleb bezglutenowy z thermomixem.

Nastaw piekarnik na 200 stopni C, na spód włóż naczynie żaroodporne z wodą, która nawilży powietrze. Jeśli chcesz, posmaruj powierzchnię chleba rozkłóconym jajkiem i posyp słonecznikiem lub makiem. Wstaw formę i piecz codzienny chleb bezglutenowy przez około 40 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu zostaw go w formie jeszcze przez około 10 minut. Wystaw chleb i studź go na metalowej kratce, z dala od przeciągów. Krój dopiero po ostudzeniu. Potem przechowuj w lnianym worku.

Przepisy bezglutenowe z thermomoxem

Thermomix bardzo ułatwia codzienne życie osobom na diecie bezglutenowym. Często pytacie, czy warto wydać kilka tysięcy zł na to urządzenie. Zawsze odpowiadam, że tak. Bo przepisy bezglutenowe z thermomixem są bajecznie proste, a my oszczędzamy mnóstwo czasu. Od razu uprzedzam: nie musimy mieć specjalnej książki kucharskiej dla diety bezglutenowej z thermomixem. Mój sposób jest prosty: używam thermomixa jako super- robota, naczynia do parowania chleba, mięsa czy pyz – wykonuję w nim wszystko, ustawiając parametry „na oko”. I zawsze wychodzi :).

KOMENTARZE (26)

Justin 06/09/2023 12:40
Podobno na 1kg mąki daje się 21g drożdży świeżych lub 7g suszonych. Dlaczego w tym przepisie jest 2x więcej? Czy chleb po upieczeniu nie ma takiego mocnego drożdżowego smaku i zapachu?
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 22:17
Mąki i mixy bezglutenowe są specyficzne, nie ma tam glutenu, który "współpracuje" z drożdżami, dlatego dajemy więcej drożdży :) Ich smak nie jest wyczuwalny :)
Aga 24/08/2023 10:49
Piekarnik ustawić z termoobiegiem czy bez?
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 22:23
Generalnie chleby na mixach pieczemy bez termoobiegu :)
Wiesia 07/10/2021 12:24
Chcę zrobić ,ale zastanawia mnie brak cukru w przepisie,nie wiem czy drożdże dadzą radę .
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 14/10/2021 11:07
Dadzą, cukrem, pożywką dla drożdży jest mąka :) Śmiało piecz :)
Dzajza 18/11/2020 18:59
Co z hydroksypropylometylocelulozą w składzie? Znacie takie mieszanki które nie mają tych cudów? Bardzo chciałabym sama piec chleby, ale do tej pory nie szło mi to najlepiej - zawsze coś nie tak z proporcjami mąk bezglutenowych. Za to te gotowe mieszanki zawsze mają jakiś polepszacz - pieczenie wtedy mija się trochę z celem,bo już nie jest tak zdrowo.
Daria 23/11/2020 21:52
Hydroksypropylometyloceluloza nie jest wcale taka straszna jak brzmi jej nazwa. Serio, gluten dla celiaków jest bardziej szkodliwy Natomiast z gotowych mieszanek na chleb bez nieprzyjaźnie brzmiących dodatków polecam te z firmy dr Żurek.
Sebastian 08/10/2020 13:39
Cześć Mamy i nie tylko!:) Pytanko mam jako facet który niedawno dostał listę nietolerancji dłuższą niż ustawa rządowa;) chciałbym dopytać czy wiecie może czym mogę zastąpić drożdże w przepisach na chleb? Soda ? A jak tak to ile ?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 08/10/2020 19:47
Cześć, zmartwię Cię - nie bardzo zastąpisz Pozostają Ci gotowe chleby bez drożdży np. Balvitenu "Pełne ziarno" albo chleby na zakwasie: https://bezglutenowamama.pl/category/bezglutenowe-na-zakwasie/
Sebastian 08/10/2020 23:59
Trudno będę kombinował, dzięki za wskazówki:)
Malka 06/10/2019 10:21
Właśnie takiego prostego przepisu szukałam :) bardzo dziękuje, właśnie z synkiem robimy :) dodałam jeszcze 2 łyżki siemienia :) pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 07/10/2019 08:11
Na zdrowie :) Siemię dałaś mielone, czy w całości?
kasia 11/06/2019 13:14
Dlaczego te mixy-przecież to wstyd miec blog i uzywac ten niezdrowy syf
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 11/06/2019 13:25
Kasiu, jak będziesz mamą i Twoje dziecko będzie prosiło o białą bułeczkę do przedszkola, to zrozumiesz, że mixy są potrzebne w diecie bezglutenowej :)
Basia 07/03/2019 18:01
Ta mieszanka na koszmarny skład... "dekstroza , substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza" - nie boi sięPani tego jeść i podawać dzieciom? Może wreszcie jakiś przepis z własnoręcznie wykonanej mieszanki mąk, bez tej chemii? Pozdrawiam!
Bezglutenowa Mama 08/03/2019 10:46
Basiu, proszę bardzo :) https://bezglutenowamama.pl/najlepszy-razowy-chleb-bezglutenowy-z-thermomixa/ Ten chleb jest razowy, a nie wszystkie dzieci lubią takie pieczywo. Dlatego białe i miękkie pieczywo ratuje je przed głodem w szkole, a takie można upiec tylko z mieszanek :)
Agnieszka 27/01/2019 22:39
Bezglutenowa mamo, co z tym wyrastaniem ciasta, możesz z nami podzielic sie szczegolami? ;)
Bezglutenowa Mama 28/01/2019 14:01
Yes, yes :) - Formę keksową ok 35 x 10-12 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto, zrób dziurki widelcem, skrop olejem i przykryj folia lub ściereczką. Gdy wyrośnie, piecz ;)
Agneszem 21/01/2019 09:18
Proszę o informacje nt. wielkości i przygotowania formy oraz wyrastania ciasta
Bezglutenowa Mama 28/01/2019 14:00
Agnieszko - już dopisałam :) Formę keksową ok 35 x 10-12 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto, zrób dziurki widelcem, skrop olejem i przykryj folia lub ściereczką. Gdy wyrośnie, piecz :)
Magda 08/01/2019 09:49
Witam, mi niestety też wyszedł zakalec. Czy ciasto trzeba zostawić do wyrośnięcia?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 08/01/2019 19:03
Tak, biję się w pierś!!!! Chochlik wyciął zdanie o wyrastaniu chleba. Proszę podaj mi na priv marta@bezglutenowamama.pl adres, to chciałabym Cię przeprosić bezglutenową niespodzianką :).
aga 01/01/2019 14:19
Robiłam według przepisu ale wyszedł zakalec niestety...
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 08/01/2019 19:03
Tak, biję się w pierś!!!! Chochlik wyciął zdanie o wyrastaniu chleba. Proszę podaj mi na priv marta@bezglutenowamama.pl adres, to chciałabym Cię przeprosić bezglutenową niespodzianką :).
Bezglutenowa Mama 02/01/2019 12:49
Przykro mi, to zawsze wielkie rozczarowanie... Ale nie poddawaj się, przeanalizuj raz jeszcze, czy wszystko zrobiłaś tak, jak w przepisie. Nie sypałaś soli bezpośrednio na drożdże? Czy woda gazowana nie była zbyt zimna? Czy ciasto po włożeniu do formy sięgało maksymalnie do połowy wysokości ścianek?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się