Blog

2

Choco chrusty bez glutenu przepis Bezglutenowej Mamy

05/02/2022

Choco chrusty bez glutenu przepis Bezglutenowej Mamy

05/02/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Tego jeszcze nie było w moim domu: choco faworki bez glutenu, lekkie, chrupiące i naprawdę czekoladowe! Usmażyłam je na próbę, by nieco urozmaicić Tłusty Czwartek bez glutenu. Dzieci i mąż byli zachwyceni, nasza kierowniczka kolonii bezglutenowych 2022 również nie mogła przestać jeść, takie były pyszne! Prosty dodatek kakao i powstają oryginalne choco faworki bez glutenu. Chcecie zaskoczyć domowników, koleżanki w pracy lub przyjaciół? Polecam chrusty bezglutenowe w nowej odsłonie. 

Przepis jest tak banalnie prosty, że każdemu się uda, nawet obustronnie leworęcznym w kuchni 🍩 Jedna mąka (sprawdzony mix C Balvitenu z genialnie prostym składem, bez chemii), żółtka i kilka innych drobiazgów, które zawsze są w lodówce i szafce. Ciasto z tego przepisu jest bardzo elastyczne, zatem naprawdę łatwo formować z niego bezglutenowe choco faworki. Zresztą – mam filmik, na którym jest pokazane, jak krok po kroku usmażyć bezglutenowe chrusty. Z takim zestawem porad musi Wam się udać!

Składniki 30 choco faworków bezglutenowych

  • 280 g mieszanki bezglutenowej do słodkich wypieków
    użyłam Mix Cake Balviten
  • 10 g kakao
    bez glutenu
  • 1/3 łyżeczki soli
    bez glutenu
  • 20 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
    schłodzonej
  • 2 łyżeczki spirytusu 
    opcjonalnie

DODATKOWO

  • cukier puder bez glutenu
    do dekoracji
  • opcjonalnie ksylitol
    zmielony w młynku do kawy
  • około 2-3 litry oleju do smażenia

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Faworki bez glutenu – zobacz to na filmiku

Choco chrusty bezglutenowe – wykonanie ciasta

  • w misce połącz suche składniki Mix for Cake, kakao i sól
  • wbij żółtka, dodaj śmietanę i masło pokrojone na kawałki
  • wlej spirytus lub wódkę – alkohol wypruje w trakcie smażenia, ale zapobiegnie nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu
  • zagnieć jednolite ciasto, kilkakrotnie uderzaj nim o blat
  • ciasto na choco chrusty bez glutenu nie powinno lepić się do rąk, ma być elastyczne 
  • uformuj płaski prostokąt, owiń go w folię spożywczą i wstaw na około 1 godzinę do lodówki 

Choco chrusty bezglutenowe – formowanie i smażenie

  • olej wlej do szerokiego rondla i rozgrzej
  • 1/4 porcji ciasta rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką ryżową (lub mixem)
  • rozwałkuj w kształt prostokąta o grubości około 2 mm
  • nożem obetnij nierówne brzegi, następnie potnij ciasto na paski, a te – na krótsze odcinki (zobacz to na filmiku)
  • każdy paseczek natnij, a jeden koniec przełóż przez powstałe nacięcie
  • choco chrusty bezglutenowe układaj na deseczce
  • sprawdź, czy olej ma właściwą temperaturę: wrzuć kuleczkę ciasta; jeśli po chwili wypłynie i zacznie skwierczeć, olej jest gotowy
  • porcjami wrzucaj chrusty na olej, smaż 1-2 minuty
  • delikatnie wyjmuj szczypcami lub łyżką cedzakową, układaj na talerzu z ręcznikami papierowymi
  • gdy bezglutenowe faworki wystygną, przełóż je na dekoracyjny talerz i posyp cukrem pudrem
  • przechowuj pod bawełnianą ściereczką

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (2)

Anna 07/02/2022 01:07
Witam, proszę mi powiedzieć co mogę dać zamiast śmietany ? Czy może być no jogurt naturalny?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 07/02/2022 11:05
Tak Aniu, jogurt naturalny będzie OK :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się