Zdobyłam nowy, prosty i cudowny przepis na faworki bezglutenowe – maślane, naturalne, przepyszne! Faworki to nic innego jak chruściki bezglutenowe – leciutkie jak piórko, smażone na głębokim tłuszczu, z dobrego ciasta, oprószone cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem. Ten przepis na maślane faworki bezglutenowe pochodzi z piekarni Dr Żurek, znanej z naturalnego i zdrowego podejścia do diety bezglutenowej. Wczoraj opublikowali na swoim fejsbuku recepturę, szybko ją przetestowałam, zakochałam się i spytałam, czy mogę podać dalej. Pozwolili 😍 Słuchajcie: te maślane faworki bezglutenowe są tak cudowne, że moja rodzina orzekła jednomyślnie: to najlepsze chrusty bezglutenowe na świecie. Wiem, czyja to zasługa. Naturalne składniki i porządna, naprawdę porządna porcja masła. W sumie można napisać, że to przepis na bezglutenowe faworki bez miksów, bo mieszanki Dr. Żurka trudno nazwać miksami: zawierają jedynie mąki jednorodne, skrobie i aż 4 rodzaje błonnika. Zero zamienników glutenu, dodatków chemicznych i czegokolwiek, co naturalnie nie występuje w naturze. Zatem pełna przyjazność dla jelit osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.

Tutaj zapiszesz dziecko

Na specjalistyczne kolonie bezglutenowe 2021

Składniki na 100 bezglutenowych faworków

 
  • 330 g naturalnej mieszanki
    bezglutenowej Przepyszna dla Dzieci Dr Żurek KLIK 
  • 250 g zimnego masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g śmietany kwaśnej 12 lub 18%
  • szczypta soli
  • 3 łyżki spirytusu
  • 2 litry oleju do smażenia
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej do podsypywania stolnicy

Zobacz na filmie, jak Bezglutenowa Mama smaży chruściki bezglutenowe

Wykonanie maślanych faworków bezglutenowych – bez miksów

1. Połącz mąkę z solą i cukrem.
2. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałeczki i posiekaj nożem.
3. Dodaj jajka, śmietanę i alkohol.
4. Szybko zagnieć jednolite ciasto.
5. Do szerokiego garnka wlej olej i rozgrzej go
5. Stolnicę i wałek lekko oprósz mąką.
6. Porcję ciasto rozwałkuj cieniutko na kształt długiego prostokąta.
7. Radełkiem do pizzy lub nożem wyrównaj brzegi.
8. Potnij prostokąt na pasy o szerokości około 1,5 – 2 cm, a potem na krótsze odcinki o długości około 10 cm
9. W każdym pasku zrób podłużne nacięcie na środku i przez otworek przeciągnij jeden koniec 9 uwaga – postępuj delikatnie).
10. Na gorący olej wrzucaj faworki i smaż z obu stron na złoty kolor.
11. Wyjmuj je widelcem lub patyczkiem do szaszłyków, układaj na papierze do pieczenia, by odsączyć je z tłuszczu.
12. Gdy ostygną, posyp cukrem pudrem.
13. Smacznego!