Trzymaliście kiedyś w rękach świeżo upieczony bochen bezglutenowego chleba? Pachnący domową piekarnią, ozdobiony pestkami i lekki jak piórko? Pyszny i długo świeży…? Zapewniam, że ten przepis jest bajecznie prosty i wymaga użycia tylko jednej mąki.

Składniki na bochen o wadze 1 kg

  • 500 g bezglutenowej mąki razowej
    Mix Dunkel Schaer
  • 620-630 ml letniej wody
    może być gazowana
  • 20 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru lub miodu
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka soli

Sposób  wykonania

Drożdże pokrusz w miseczce, dodaj łyżkę razowej mąki bezglutenowej, łyżeczkę cukru, kilka łyżek letniej wody. Wymieszaj na papkę i zostaw na 5-10 minut, by rozczyn urósł. Dużą blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej z solą. Dodaj rozczyn i wodę i wyrabiaj ciasto robotem przez około 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj olej. Dłońmi natłuszczonym olejem uformuj podłużny, gruby wałek i przełóż go na blachę. Dłońmi formuj kształt bochenka. Przykryj go wilgotną ściereczka i zostaw na około 30 -40 minut, by podwoił objętość.

Piekarnik nastaw na 190 stopni C (góra-dół). Na dolną półkę wstaw naczynie z wodą, by nawilżała powietrze. Wyrośnięty bochenek posmaruj oliwą lub rozkłóconym jajkiem i posyp ulubionymi pestkami. Wstaw do piekarnika na około 60 minut. Piecz do suchego patyczka. Studź na metalowej kratce. Krój po ostudzeniu. Przechowuj w bawełnianej ściereczce (nigdy w woreczku) na blacie w kuchni. Ten chleb wiejski bez glutenu zachowuje świeżość przez około 3-4 dni.

To jeden z naszych ulubionych chlebów bezglutenowych. Dość długo zachowuje świeżość, jest delikatny w smaku i ma skład wzbogacony naturalnymi mąkami. Bezglutenowa mąka razowa Mix Dunkel Schaer zawiera: skrobię kukurydzianą, mąkę z siemienia lnianego, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy, sól, cukier, substancję zagęszczającą: gumę guar.

Gdy po trzech, czterech dniach chleb zaczyna czerstwieć, szykujemy z niego wyśmienite tosty bezglutenowe. Zapewniam, że nie marnujemy ani kromeczki….

Bezglutenowy chleb z tej mąki piekłam wcześniej w dużej, prostokątnej foremce. Na licznych warsztatach  bezglutenowych zauważyłam jednak, że bezglutenowe dzieci wyżej cenią sobie chleby w kształcie bochenka. Od tej pory coraz więcej przepisów staram się tak zmieniać, by po uformowaniu na blaszce zachowywały kształt. Oto przepis na bezglutenowy bochen na zakwasie (KLIKNIJ), a to receptura na bezglutenowy chleb smakujący jak glutenowy (KLIKNIJ).

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:03:37+00:0011 grudnia 2016|

    8 komentarzy

    1. Krysia 12 grudnia 2016 w 12:40 - Odpowiedz

      Za każdym razem, co tu wracam, to jest tu coraz fajniej i ładniej!

      • Bezglutenowa Mama 13 grudnia 2016 w 10:42 - Odpowiedz

        Co za miłe słowa 🙂 Zapraszam jak najczęściej 🙂

    2. Ewa 17 października 2017 w 09:30 - Odpowiedz

      jak wrócę z małym ze szpitala to od razu biorę się za robienie chlebka , wygląda wspaniale , i pewnie przepięknie pachnie

      • B 17 października 2017 w 11:43 - Odpowiedz

        Oj szpital to nic miłego, życzę szybkiego powrotu do zdrowia 🙂