Macie dość opakowań z 10 – 15 kromkami chleba bezglutenowego, który szybciej wysycha i jest nieporęczny na wyjazdach? Polska marka SANO Gluten Free wprowadziła właśnie chleb bezglutenowy w małych opakowaniach, zawierających tylko 4 kromeczki chleba (100 g). To tyle, ile potrzeba na dwie szkolne kanapki do śniadaniówki ucznia, pracownika lub studenta z celiakią. Bezglutenowa śniadaniówka – bo tak się nazywa nowy produkt SANO – jest dostępna w trzech smakach, tak jak standardowe, duże (350 g) chleby tej marki. Nasza Zosia wzięła Bezglutenową Śniadaniówkę na tygodniowy wyjazd szkolny do Hiszpanii i bardzo sobie chwaliła małe opakowania.
W opakowaniu „Bezglutenowej Śniadaniówki” znajdują się 4 kromki chleba o łącznej wadze 100 g. Do wyboru są trzy rodzaje chleba: biały, z pestkami dyni oraz z ziarnami. Wszystkie są miękkie od razu po otwarciu opakowania i nie wymagają odświeżania. „Bezglutenowa Śniadaniówka”, podobnie jak całe pieczywo z SANO, należy do kategorii długoterminowych: ma 3-4 miesiące przydatności do spożycia.
W sklepie internetowym producenta opakowanie „śniadaniówki” kosztuje 4,60 zł. Nie jest to niska cena, bardziej opłaca się duże opakowanie tego samego chleba o wadze 350 g – koszt to niecałe 10 zł. Na co dzień zamawiam zatem w SANO zwykłe chleby o wadze 350 g i mrożę je, wyjmując tyle kromek, ile potrzebuję dla Zosi lub dla siebie. Ale na wyjazdy mam zawsze w szufladzie kilka opakowań Bezglutenowej Śniadaniówki” – sprawdza się na wyjazdach oraz w domach, gdzie na diecie bezglutenowej jest tylko jedna osoba.
Mnie nowy produkt SANO cieszy szczególnie, bowiem od dawna podpowiadam polskim producentom bezglutenowym, by wzorem zachodniej konkurencji wprowadzali do sprzedaży małe opakowania. Sprawdzają się również duże pudełka z małymi, hermetycznie zamkniętymi porcjami produktu. Bo przecież dziecko z celiakią czy na diecie bezglutenowej nie zje na raz 200 g ciasteczek czy wafelków, do plecaczka na wycieczkę nie wrzuci też kartonu batonów.
Od dawna wie o tym marka Dr. Schär, która większość słodyczy bezglutenowych pakuje w małe porcje, po 3-4 ciasteczka, a dopiero potem w zbiorcze kartoniki. Tę samą filozofię wyznaje marka Nutrifree, która, niestety, wycofała się z Polski.
Pieczywo bezglutenowe SANO Gluten Free wyróżnia się na polskim rynku brakiem kukurydzy, co doceniają osoby z celiakią uczulone na to zboże. Jednakże chleby tej marki zawierają białko jaja. Wyjątkiem jest chleb słonecznikowy, który nie zawiera żadnych alergenów.
Dobra wiadomość jest taka, że wszystkie bułki bezglutenowe SANO są wolne od wszelkich alergenów i oczywiście od kukurydzy.
KOMENTARZE