Blog

1

Chili chicken po polsku, czyli tani obiad bez glutenu

16/01/2022

Chili chicken po polsku, czyli tani obiad bez glutenu

16/01/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Danie chili chicken brzmi egzotycznie i kojarzy się od razu z wysoką ceną, ale jest wręcz przeciwnie: to pomysł na tani obiad bez glutenu. Zwykły filet z kurczaka, soczysty w środku, chrupiący z zewnątrz, w sosie z cebulą i papryką. Żadna filozofia, a ile radości przy stole! Od razu uprzedzam: chili i parę innych drobiazgów można pominąć (nawet sos sojowy można sobie odpuścić, gdy nie macie go w lodówce), a danie i tak będzie rewelacyjne! Bezglutenowy chili chicken bez glutenu zachwyci nawet dzieci, które jedzą wybiórczo, bo wystarczy im podać usmażone kawałki kurczaka, bez sosu z warzywami. Sama to przetestowałam z moim 12-letnim Antkiem. 

Ogromne podwyżki na przełomie roku sprawiły, że przepis na tani obiad bezglutenowy przyda się każdemu. Chcecie zaskoczyć chłopaka, dziewczynę albo rodzinę? Wprowadźcie trochę egzotyki do swojej kuchni bezglutenowej! Chili chicken bez glutenu powstaje bardzo szybko i udaje się każdemu. Zerknijcie na proste składniki. Przepis na bezglutenowy chili chicken jest od teraz Wasz 😎

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Składniki chili chicken bez glutenu

porcja dla 4 osób

Marynata do chili chicken bez glutenu

  • 600 g fileta z kurczaka lub indyka
  • 5 ząbków czosnku
    przeciśniętego przez praskę
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu 
  • 5 łyżek sosu sojowego
    bezglutenowego
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
    bezglutenowej lub samorosnącej Self Raising Doves Farm
  • 2 jajka
  • około 1/2 litra oleju do smażenia kurczaka

Sos do chili chicken bez glutenu

  • 1 papryczka chili
    ja pomijam
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 2 papryki 
    żółte, zielone lub czerwone lub mix
  • 100 ml sosu pomidorowego
    może być koncentrat + woda
  • opcjonalnie 2 łyżeczki sosu chili
    ja pomijam
  • około 5 łyżek sosu sojowego
    bezglutenowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
    ja pomijam
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
    + 20 ml zimnej wody

Dodatki do bezglutenowego chili chicken

To ma być tani obiad bezglutenowy, dlatego poprzestańmy na klasycznych dodatkach, które są w każdej domowej szafce:

  • ryż bez zanieczyszczeń glutenem
    biały, brązowy, jaśminowy, czarny czerwony itd.
  • kasza jaglana bez glutenu
  • kasza gryczana biała bez glutenu
  • makaron bezglutenowy
    zwykły lub pełnoziarnisty (np. Pięć Przemian, Bezgluten, Schär)
  • nawet najzwyklejsze ziemniaki

Marynowanie mięsa do bezglutenowego chili chicken

  • mięso umyj, osusz i pokrój na duże kawałki o wymiarach około 2×2 cm
  • mięso posyp solą, pieprzem
  • dodaj zmiażdżony czosnek, jajka, sos sojowy i mąkę
  • wymieszaj całość łyżką i odstaw na około 30 minut lub nawet na 1-2 dni; ja często marynuję mięso nawet z dwu- trzydniowym wyprzedzeniem i ono sobie czeka w lodówce; dzięki temu w dniu szykowania na tani obiad bezglutenowy chili chicken ma sporo pracy mniej

Smażenie mięsa i przygotowanie sosu

  • w głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzucaj na głęboki tłuszcz po kawałku kurczaka w marynacie
  • smaż z obu stron na złoty kolor, odsączaj na ręczniku papierowym
  • patelnię umyj i osusz, rozgrzej na niej kilka łyżek oleju
  • wrzuć posiekany czosnek, smaż na małym ogniu stale mieszając przez około 1 minutę; uważaj, by czosnek się nie przypalił, bo nada potrawie gorzki posmak
  • jeśli chcesz użyć papryczek chili, wrzuć je teraz i podsmaż przez 1-2 minuty
  • dodaj cebulę i paprykę pokrojone w duże kwadraty, smaż około 5 minut raz po raz mieszając
  • dodaj sos sojowy i sos pomidorowy lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego; zamieszaj i gotuj około 5 minut, w razie potrzeby dolej kilka łyżek wody

Połączenie mięsa z sosem

  • do gotowego sosu włóż usmażone mięso; jeśli wiesz, że któryś z domowników nie zje takiego „dziwnego obiadu”, zostaw kilka kurczaczków i podaj mu osobno, jako soczyste nuggetsy, z ryżem czy makaronem i warzywami
  • usmażone mięso włóż do sosu, dodaj ocet (opcjonalnie) i wymieszaj; gotuj kilka minut na małym ogniu
  • dodaj mąkę ziemniaczana wymieszaną z wodą i zamieszaj, by zagęścić bezglutenowe chili chicken (to działanie opcjonalne, ja zazwyczaj nie zagęszczam)

Jak podawać chili chicken, czyli tani obiad bezglutenowy po królewsku

Jak wspomniałam, danie chili chicken brzmi nietuzinkowo i jest zapowiedzią egzotycznej potrawy. Faktycznie, mięso jest soczyste w środku, a chrupiące na zewnątrz (jeśli serwujemy je jako bezglutenowe chicken strips), a dodatek sosu sojowego i przypraw nadaje potrawie niecodzienny charakter. Chili chicken bez glutenu podaje się z białym ryżem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by potraktować je jako mięso z sosem i przygotować dowolne dodatki skrobiowe. 

Część dania możesz włożyć do słoika i przechowywać w lodówce 2-3 dni. Potrawa sprawdzi się jako bezglutenowy prowiant do pudełka

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (1)

Gosia 19/05/2022 15:44
Super! To będzie nasz jutrzejszy obiad
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się