Bezglutenowy sos grzybowy to wbrew pozorom pomysł na szybki obiad. Pasuje do makaronu, ryżu i kasz, a nawet do ziemniaków. Sprawdzi się na obiad wegetariański, ale można serwować do niego drobiowe pulpety. Ktoś powie, że przecież każdy sos grzybowy jest bezglutenowy, ale to nieprawda. Wszystko zależy od składników. Mój bezglutenowy sos grzybowy zawiera pieczarki białe lub brunatne, cebulę i czosnek, koperek, śmietanę bezlaktozową i ewentualnie serek marscapone. Sos grzybowy bezglutenowy w tej wersji nie wymaga zagęszczania żadną mąką, bo jego konsystencja będzie zależała od ilości śmietany. A jeśli chcecie przygotować bezglutenowy sos grzybowy na Wigilię, zamiast pieczarek użyjcie leśnych grzybów suszonych z pewnego źródła. Szczegółowy przepis już wkrótce.
Zaletą sosu pieczarkowego jest to, że można go przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia podać na szybki obiad bezglutenowy. Wystarczy po pracy ugotować makaron bezglutenowy lub inne ulubione dodatki. Jak wspomniałam, można również „dorzucić” na talerz bezglutenowe pulpety drobiowe lub wołowe i obowiązkowo dużo warzyw gotowanych lub surowych.
A już niebawem podam przepis na sos grzybowy na bezglutenową Wigilię.
KOMENTARZE