Blog

Bezglutenowy prowiant do pudełka

09/04/2018

Bezglutenowy prowiant do pudełka

09/04/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dieta bezglutenowa w podróży czy na górskiej wycieczce bywa kłopotliwa, ale na szczęście istnieją pudełka! Dzisiejszym wpisem otwieram nową kategorię w dziale moich przepisów bezglutenowych: prowiant do pudełka. Znajdziecie tu podpowiedzi na pożywne i szybkie dania, które łatwo spakować i zjeść na zimno lub po podgrzaniu w schronisku.  Zapewniam, że jeszcze docenicie swoją dietę bezglutenową ;) Gdy wasi towarzysze podróży będą stać w kilometrowej kolejce do baru lub będą zmuszeni zjadać jakąś dziwną breję, z uśmiechem sięgniecie po swoje pudełka :). Wiem, co mówię: nie raz doświadczyłam tej satysfakcji!

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + e-booki

Osobna kategoria z przepisami

O tym, jak zorganizować swoją dietę bezglutenową w podróży pisałam TUTAJ. Znajdziecie tam wiele porad i wskazówek. Mam też na blogu poradnik o tym, jak przygotować się na wyjazd na narty z dietą bezglutenową. Jednym z dań, w które warto się zaopatrzyć, są gotowe obiady bezglutenowe w słoikach, polskiej marki rodzinnej Gefreed. 

Jako globtrotter i wieczny włóczykij, stworzyłam też osobną kategorię, w której znajdziecie konkretne przepisy na bezglutenowy prowiant do pudełka. Zaopatrzcie się zatem w dobrej jakości pudełka (BPA Free) lub słoiki szklane i zacznijcie podróże bez troski o znalezienie mądrego kucharza. Pierwszy przepis już jutro: będzie to biała kasza gryczana z mięsem i warzywami. 

Domowe jedzenie bezglutenowe do pudełka – jest najlepsze!

Jak wiecie z wielu moich innych wpisów na tym blogu bezglutenowym, podczas wypraw najbardziej sobie cenię domowy prowiant: w słoikach, pudełkach lub kupiony przed wyjazdem. Cenię sobie niezależność w podróży, wysokiej jakości surowce, własne smaki i połączenia składników oraz przypraw. Dlatego uwielbiam własny prowiant bezglutenowy i zazwyczaj jeżdżę lub chodzę obładowana jedzeniem. Nawet podczas jednodniowych wyjazdów służbowych zabieram do samochodu gotowane jajka lub kotlety albo kawałek upieczonej ryby, różne surowe warzywa na przekąskę, jakąś sałatkę warzywną, soki warzywne, migdały. W każdej chwili mogę zjechać na leśny parking i w ładnym otoczeniu zjeść coś pysznego i pożywnego. Dlatego chcę się z Wami podzielić takimi pomysłami na prowiant bezglutenowy do pudełka. 

Jeśli jednak z różnych względów chcecie jadać w restauracjach, schroniskach, barach czy budkach, musicie zachować dużą czujność, bo gluten czai się na każdym kroku. Mam dla Was kilka podpowiedzi, znajdziecie je dole poniższego wpisu: Narty z dietą bezglutenową. Co jeść? jaki prowiant spakować? Wiedzcie też, że w Polsce jest coraz więcej restauracji bezpiecznych dla gości z celiakią KLIK, działa też 100% bezglutenowa restauracja Moje Tatry. 

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej + maskotkę Kukusia

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się