Blog

1

Bezglutenowy mazurek z masą krówkową

10/04/2017

Bezglutenowy mazurek z masą krówkową

10/04/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeśli twoje bezglutenowe dziecko marzy o bezglutenowym mazurku, nie wykręcaj się brakiem czasu lub składników. Oto szybki przepis dla zapracowanych bezglutenowych mam i dla wszystkich, którym wydaje się, że nie potrafią piec. Ten bezglutenowy mazurek z masą krówkową uda się każdemu. Przygotowany na bezglutenowym kruchym cieście zachwyci osoby na diecie bezglutenowej i wszystkich innych biesiadników. Pamiętajcie jednak, by użyć bezglutenowy kajmak – przed zakupem starannie przeczytajcie etykietę w sklepie.

Składniki na formę o średnicy około 20 cm

  • 200 g bezglutenowej mąki do ciast
    użyłam Mix C Schaer – do kupienia m. in. w Kauflandzie
  • 25 g bezglutenowej mąki kokosowej
    np. Glutenex
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 100 g zimnego masła
    lub wegańskiej margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany

Składniki – nadzienie mazurka

  • 560 g (puszka) bezglutenowej masy krówkowej
  • słoik dżemu brzoskwiniowego

Do ozdoby

  • płatki migdałów
    bez śladowych ilości glutenu, np. Kresto
  • bezglutenowe bakalie niesiarkowane, np. Denver Food
  • lukier
  • 3 kostki czekolady bezglutenowej, np. Goplany
    lub innej czekolady bezglutenowej
  • opcjonalnie barwniki
    bez śladowych ilości glutenu, np. Oetker

Wykonanie spodu do bezglutenowego mazurka

Wymieszaj suche składniki: mąki (jeśli nie masz bezglutenowej mąki kokosowej, po prostu użyj tylko mixu C o łącznej wadze 225 g), sól i cukier. Dodaj zimne jajko, pokrojone w kawałeczki zimne masło, śmietanę. Szybko zagnieć składniki, do uzyskania jednolitego ciasta. Owiń je w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie piekarnik nastaw na 180 stopni C. Między dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkuj ciasto i przełóż je do formy, zostawiając na spodzie papier do pieczenia (niekoniecznie, ale papier ułatwi potem wyjęcie ciasta np. na talerz). Nakłuj spód ciasta widelcem w kilku miejscach i wstaw formę na parę minut do zamrażarki. Wyjmij ją, wstaw do piekarnika i piecz bezglutenowe ciasto kruche około 15 minut – do lekkiego zrumienienia. Wyjmij formę z piekarnika i ostudź ciasto. Nie wyjmuj go z formy.

Dekorowanie bezglutenowego mazurka

Bezglutenowy kajmak otwórz i wstaw do garnka z wrzątkiem na około 15 minut. Spód ostudzonego bezglutenowego ciasta kruchego posmaruj warstwą dżemu. Wymieszaj bezglutenową masę krówkową i przełóż ją na warstwę dżemu. Łyżkę zanurzaj w szklance z wrzątkiem i wygładzaj nią powierzchnię bezglutenowego mazurka. W kąpieli  wodnej rozpuść czekoladę. Wykałaczką narysuj łodygi bazi na bezglutenowym mazurku (jeśli użyjesz polewy czekoladowej, wykałaczka nie będzie potrzebna), następnie układaj płatki migdałowe. Bezglutenowego mazurka możesz dowolnie ozdobić, dodając bezglutenowe bakalie, np. suszoną żurawinę, orzechy, lukier biały lub z barwnikiem. Bezglutenowe dzieci uwielbiają taką pracę!

Gotowy mazurek bezglutenowy z masą krówkową schłodź w lodówce. Potem można go przechowywać w temperaturze pokojowej. Bezglutenowy mazurek przygotowany według tego przepisu smakuje wszystkim: osobom na diecie bezglutenowej i sceptykom tego sposobu żywienia. Dodatek dżemu brzoskwiniowego osłabia nieco słodycz masy krówkowej, a kruchy spód się nie kruszy…. Z takim mazurkiem bezglutenowa Wielkanoc będzie na pewno słodka. No i powiedzcie sami: czy to pracochłonne ciasto?

Zobacz przepisy na inne bezglutenowe mazurki na blogu

Bezglutenowy mazurek daktylowo – amarantusowy KLIKNIJ TUTAJ

Wielkanocny mazurek bez glutenu z krówkami i marcepanem KLIKNIJ TUTAJ

Wielkanocny mazurek bezglutenowy z marmoladą KLIKNIJ TUTAJ

ZOBACZ WSZYSTKIE PRZEPISY NA BEZGLUTENOWĄ WIELKANOC  – KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE (1)

Kamila 02/04/2022 14:06
Bezglutenowa Mamo, czy w tym przepisie mąkę kokosową można zastąpić migdałową?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się