Blog

Bezglutenowy mazurek chałwowy na spodzie z orzechów włoskich

09/04/2022

Bezglutenowy mazurek chałwowy na spodzie z orzechów włoskich

09/04/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Od pierwszej chwili wiem, że ten bezglutenowy mazurek chałwowy na spodzie z orzechów włoskich będzie hitem Wielkanocy bez glutenu. Dlaczego? Bo przepis jest dziecinnie prosty, składniki w 100% naturalne i dostępne. Na dodatek ten mazurek bezglutenowy nie jest przesłodzony, a spód zachowuje miękkość przez kilka dni. Sama jestem zdumiona, że mazurki mogą być tak pyszne!

To tegoroczna Wielkanoc, znowu inna niż dotychczasowe, zachęciła mnie do wymyślenia mazurka bezglutenowego na spodzie z orzechów włoskich, które zgromadziłam na zapas, w obawie przed brakami w sklepach. Spód udekorowałam tym, co lubię najbardziej: bitą śmietaną (może być kokosowa) z dodatkiem kremu chałwowego (może być pokruszona chałwa) i garści zmielonych orzechów. Proste, prawda? A czym udekorować bezglutenowy mazurek? Pomogła mi 16-letnia córka Zosia, która z tego, co znalazła w szafie, wyczarowała kwiatki i inne cuda. Już wie, kto będzie ozdabiał ciasta na bezglutenową Wielkanoc.

Zapraszam do przepisu na ciasto inne, niż wszystkie. Oto bezglutenowy mazurek chałwowy na spodzie z orzechów włoskich. A, jeszcze jedno: kto powiedział, że bezglutenowy mazurek (czy glutenowy) ma mieć prostokątny kształt? Równie dobrze można go upiec w tortownicy 😁

Bezglutenowy mazurek chałwowy – składniki na spód z orzechów włoskich

forma około 25 x 25 cm

  • 3 białka jaja
  • szczypta soli
  • 150 g masła
    w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 150 g orzechów włoskich bez glutenu 
    zmielonych w młynku do kawy
  • 50 g ryżowej mąki bezglutenowej
  • 30 g kukurydzianej mąki bezglutenowej

Bezglutenowy mazurek – składniki masy chałwowej

  • 500 ml śmietany kremówki
    mocno schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
    schłodzonego
  • 150 g pasty chałwowej bezglutenowej KLIK
    lub chałwy bezglutenowej
  • 50 g orzechów włoskich wolnych od glutenu
    zmielonych w młynku do kawy

DO DEKORACJI, DO WYBORU

  • słoiczek dżemu porzeczkowego
  • płatki migdałowe
  • żurawina suszona
  • jagody goji
  • inne według uznania

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Bezglutenowy mazurek chałwowy na spodzie z orzechów włoskich – WYKONANIE SPODU

  • wymieszaj mąki i zmielone orzechy włoskie
  • formę wyłóż papierem do pieczenia
  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, grzałka góra – dół
  • mikserem ubij masło z cukrem na puszysty krem, dodaj do niego mąki i wymieszaj 
  • białka z solą ubij na sztywną pianę
  • porcjami dodawaj ją do masy maślano – orzechowej i mieszaj delikatnie łyżką, jak ciasto biszkoptowe
  • przełóż do formy, mokrą łyżką wyrównaj powierzchnię i piecz około 30 minut
  • spód na bezglutenowy mazurek chałwowy wyjmij z piekarnika i ostudź

Bezglutenowy mazurek chałwowy – WYKONANIE KREMU

  • w młynku do kawy zmiel 50 g orzechów włoskich
  • ubij śmietankę na puszystą, sztywną pianę
  • porcjami dodawaj serek mascarpone i nadal ubijaj na wolnych obrotach
  • dodawaj po łyżce gęstego kremu chałwowego i miksuj
  • pod koniec wsyp zmielone orzechy 
  • jeszcze przez moment wyrabiaj mikserem na wolnych obrotach
  • krem ma być gęsty i zwarty

Bezglutenowy mazurek chałwowy na spodzie z orzechów włoskich – DEKOROWANIE

  • dżem przełóż do rondelka i gotuj przez kilka minut, by odparować część płynu, następnie ostudź
  • gęsty dżem rozprowadź cienką warstwą po spodzie z orzechów włoskich
  • następna warstwą jest masa śmietanowo – chałwowa
  • dekorowanie bezglutenowego mazurka chałwowego na spodzie z  orzechów włoskich to już indywidualna sprawa; tak naprawdę pasują tu wszelkie dodatki, ale w myśl zasady: im mniej, tym lepiej
  • owszem, bezglutenowy mazurek zgodnie z tradycją ma być słodki, ale nie przesadzajmy, bo nikt nie zje takiego ciasta, a przecież nie o to chodzi, prawda?
  • by zachować naturalny charakter tego ciasta na Wielkanoc bez glutenu, proponuję pozostać przy migdałach, owocach suszonych, orzechach – będzie smaczniej i zdrowiej
  • tym bardziej, że to mazurek bezglutenowy na spodzie bez miksów – 100% zdrowia i natury 😋

Wejdź na profil Bezglutenowej Mamy na Instagramie

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się