Marzysz o bezglutenowym chlebie, który tej Wielkanocy pokochają wszyscy domownicy i goście? Polecam prosty przepis na bezglutenowy chleb z wędzonym boczkiem. Świąteczny, niezwykle miękki i aromatyczny, szybki w przygotowaniu. Zapewniam: kto raz spróbuje tego chleba, nigdy nie zapomni jego smaku. I będzie wciąż sięgał po kolejną kromkę. Poprosi o przepis. I wróci do was na kolejne święta.
Pokrój w kostkę cebule i czosnek, przełóż do miski. Bezglutenowy Boczek Wędzony Krojony Kaminiarz podsmaż na suchej, rozgrzanej patelni na małym ogniu, raz po raz mieszając. Gdy tłuszcz się wytopi, nieco zwiększ płomień i smaż bezglutenowy boczek do zrumienienia. Uważaj, by go nie przypalić. Pod koniec smażenia dodaj cebulę z czosnkiem. Całość przełóż na sitko lub papierowy ręcznik, odsącz z tłuszczu i ostudź.
Tortownicę lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Bezglutenową mąkę Universal Mix It Schaer wymieszaj z solą. Następnie dodaj suche drożdże (nie wolno sypać drożdży bezpośrednio na sól). Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: łyżkę mąki zmieszaj z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i 3-4 łyżkami letniej wody. Ma powstać gęsta papka. Odstaw ją na 5-10 minut, aż rozczyn urośnie. Dodaj go do mąki i wlej wodę. Mieszaj robotem przez około 4 minuty, następnie dodaj olej i ostudzony i odsączony, bezglutenowy boczek wędzony z cebulą i czosnkiem i wyrabiaj jeszcze około minuty. Ma powstać pulchne, dobrze napowietrzone ciasto na bezglutenowy chleb z wędzonym boczkiem.
Ciasto na bezglutenowy chleb z wędzonym boczkiem przełóż do formy. Powierzchnię wygładź mokrą łyżką. Możesz posmarować powierzchnię ciasta olejem. Przykryj formę mokrą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na około 30 minut, aż ciasto podwoi objętość (nie powinno wystawać poza formę). Piekarnik ustaw na 200 stopni C i wstaw naczynie żaroodporne z wrzątkiem, by woda nawilżała powietrze. Wyrośnięte ciasto na bezglutenowy chleb z wędzonym boczkiem posmaruj jajkiem (opcjonalnie) i posyp pestkami dyni lub słonecznika (opcjonalnie) i wstaw do piekarnika na około 50 minut. Pod koniec pieczenia powierzchnię formy możesz przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wyłącz piekarnik i zostaw chleb w formie na około 5 minut. Wyjmij bezglutenowy chleb z wędzonym boczkiem i ustaw na metalowej kratce, by odparował i ostygł. Krój dopiero po ostudzeniu. Przechowuj w lnianej ściereczce (KLIKNIJ TUTAJ) lub w bezglutenowym chlebaku (nigdy w folii).
Bezglutenowy chleb z wędzonym boczkiem pozostaje świeży przez nawet 3-4 dni. Doskonale smakuje bez żadnych dodatków lub z dobrym masłem. Jest wyrazisty i niezapomniany w smaku. Nie można przestać go jeść… Wszyscy (bezglutenowi i glutenowi), na których testowałam ten chleb, wciąż sięgali po kolejne kromki. Nawet na sucho. I jeszcze jedno: nie obawiajcie się, że bezglutenowe dzieci wyczują smak boczku. Hm, dopuszczam tu powiedzenie niepełnej prawdy i mówię, że to szyneczka. I żadne bezglutenowe dziecko (glutenowe też nie) nie odkryło prawdziwego składu tego bezglutenowego chleba.
Nie obawiajcie się użycia bezglutenowego mixu do wypieku pieczywa. Mixy (gotowe mieszanki bezglutenowych mąk i dodatków) są tak skomponowane, byśmy mogli wypiec chleb podobny do glutenowego pieczywa. Jadane raz po raz nikomu nie zaszkodzą (CZYTAJ TUTAJ). Mają jeszcze jedną zaletę: można z nich upiec chleb prosto i szybko, a przecież przed bezglutenową Wielkanocą czas jest bezcenny. Kto byłby w stanie myśleć jednocześnie o pasztecie, żurku, faszerowanych jajkach, sałatce, pieczeni i jeszcze o bezglutenowym chlebie? W takich momentach sprawdzi się właśnie bezglutenowy chleb z wędzonym boczkiem. Spróbujcie raz, a będziecie po ten przepis sięgać częściej….
A jeśli mowa o oszczędności czasu: jeśli wybierzecie bezglutenowy boczek wędzony Kaminiarz w wersji krojonej, zaoszczędzicie sobie pracy. Co ważne, pocięte równo kosteczki boczku są estetyczne, a wygodna forma duopacka pozwala nam długo cieszyć się świeżym produktem.
KOMENTARZE