Często pytacie w komentarzach o przepis na chleb bezglutenowy, który długo jest świeży. Bo długo świeży chleb bezglutenowy to marzenie wielu z nas. Upieczony w domowym piekarniku i miękki choćby przez 3-4 dni. Bo chleb bezglutenowy szybko czerstwieje – to fakt niepodważalny (sposoby na odświeżenie – link podaję w ramce poniżej). Już na drugi dzień po wypieku przypomina sucharki. Zawsze więc podpowiadam, że chleb bezglutenowy długo świeży to taki, który ma więcej błonnika, czyli ciemnych mąk, a niewiele lub wcale skrobi. I uwierzcie: do takiego ciemnego chleba można przekonać również wiele dzieci na diecie bezglutenowej. Wystarczy od najmłodszych lat przyzwyczajać je do takiego pieczywa. A teraz konkrety: podrzucam przepis na chleb bezglutenowy, który jest długo świeży. Pyszny, z dodatkiem ziemniaków i naprawdę długo świeży. Koszt wypieku chleba o wadze około 1,3 kg to około 11 zł. Znajdziecie gdzieś tak tani, a przy tym zdrowy i pyszny chleb w sklepie?

Składniki na długo świeży chleb bezglutenowy

  • 340 g gryczanej mąki
    bezglutenowej
  • 160 g ryżowej mąki
    bezglutenowej
  • 140 g amarantusowej mąki
    bezglutenowej
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suszonych drożdży
    bez glutenu
  • 670 ml letniej wody
  • 3 łyżki tłuszczu np. masło klarowane
  • 5 łyżek ziaren bezglutenowych
    np. siemię lniane, słonecznik

KOSZT: około 11 zł za bochen o wadze 1,3 kg

Wykonanie

  1. Wymieszaj mąki bezglutenowe z drożdżami (można użyć zamiennie około 21 g drożdży świeżych). 
  2. Wsyp sól i cukier.
  3. Poduś widelcem ziemniaki i dodaj je do mąk. 
  4. Wlewając stopniowo wodę wyrabiaj mikserem ciasto  na długo świeży chleb bezglutenowy.
  5. Pod koniec wyrabiania dodaj olej i nasiona. W sumie miksuj około 5 minut.  Ciasto ma uzyskać konsystencję gęstego budyniu, nie może być zbite.
  6. Przełóż je do formy (około 35 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj olejem.
  7. Na powierzchni zrób kilka nakłuć widelcem.
  8. Formę przykryj folią spożywczą i odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  9. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Do wnętrza wstawiłam naczynie żaroodporne z wodą, by nawilżała powietrze.
  10. Gdy ciasto podwoi objętość, skrop je delikatnie wodą i wstaw do piekarnika na godzinę.
  11. Przed końcem pieczenia sprawdź patyczkiem, czy chleb jest gotowy (jeśli ciasto klei się do patyczka, przedłuż wypiek jeszcze o 5 minut).
  12. Formę zostaw w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
  13.  Gdy piekarnik ostygnie, wyjmij chleb na metalową kratkę. 
  14. Długo świeży chleb bezglutenowy krój dopiero, gdy ostygnie.
  15. Razowy chleb bezglutenowy przechowuj w lnianym worku, nigdy w folii.
  16. Zachowa świeżość przez 5-7 dni.
  17. Porcję chleba w kromkach możesz również zamrozić.

Chleb bezglutenowy, który nie wysycha

To jeden z moich ulubionych przepisów na razowy chleb bezglutenowy. Ma chrupiącą skórkę i delikatny miękisz – bo to chleb bezglutenowy z ziemniakami. Po ostudzeniu zachowuje lekką wilgotność i dzięki temu świetnie się kroi i smakuje nawet 5-7 dni po wypieku. Jeśli Wam to przeszkadza, osuszcie kromkę przez chwilę na górze tostera lub zostawcie na desce do naturalnego podeschnięcia. 

To chleb bezglutenowy bardzo zdrowy i pożywny – nie zawiera bowiem w ogóle skrobi. Dobrze smakuje również glutenożercom, którzy zazwyczaj są wybredni w kwestii pieczywa bezglutenowego. Zachęcam więc, by wypiekać go dla całej rodziny. Tym bardziej, że domowy bochen chleba bezglutenowego, który nie czerstwieje kosztuje tylko 11 zł za 1,3 kg. 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-11-03T11:41:04+00:003 listopada 2018|