Często pytacie w komentarzach o przepis na chleb bezglutenowy, który długo jest świeży. Bo długo świeży chleb bezglutenowy to marzenie wielu z nas. Upieczony w domowym piekarniku i miękki choćby przez 3-4 dni. Bo chleb bezglutenowy szybko czerstwieje – to fakt niepodważalny (sposoby na odświeżenie – link podaję w ramce poniżej). Już na drugi dzień po wypieku przypomina sucharki. Zawsze więc podpowiadam, że chleb bezglutenowy długo świeży to taki, który ma więcej błonnika, czyli ciemnych mąk, a niewiele lub wcale skrobi. I uwierzcie: do takiego ciemnego chleba można przekonać również wiele dzieci na diecie bezglutenowej. Wystarczy od najmłodszych lat przyzwyczajać je do takiego pieczywa. A teraz konkrety: podrzucam przepis na chleb bezglutenowy, który jest długo świeży. Pyszny, z dodatkiem ziemniaków i naprawdę długo świeży. Koszt wypieku chleba o wadze około 1,3 kg to około 11 zł. Znajdziecie gdzieś tak tani, a przy tym zdrowy i pyszny chleb w sklepie?
KOSZT: około 11 zł za bochen o wadze 1,3 kg
To jeden z moich ulubionych przepisów na razowy chleb bezglutenowy. Ma chrupiącą skórkę i delikatny miękisz – bo to chleb bezglutenowy z ziemniakami. Po ostudzeniu zachowuje lekką wilgotność i dzięki temu świetnie się kroi i smakuje nawet 5-7 dni po wypieku. Jeśli Wam to przeszkadza, osuszcie kromkę przez chwilę na górze tostera lub zostawcie na desce do naturalnego podeschnięcia.
To chleb bezglutenowy bardzo zdrowy i pożywny – nie zawiera bowiem w ogóle skrobi. Dobrze smakuje również glutenożercom, którzy zazwyczaj są wybredni w kwestii pieczywa bezglutenowego. Zachęcam więc, by wypiekać go dla całej rodziny. Tym bardziej, że domowy bochen chleba bezglutenowego, który nie czerstwieje kosztuje tylko 11 zł za 1,3 kg.