Blog

16

Bezglutenowy chleb, który jest długo świeży

03/11/2018

Bezglutenowy chleb, który jest długo świeży

03/11/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Często pytacie w komentarzach o przepis na chleb bezglutenowy, który długo jest świeży. Bo długo świeży chleb bezglutenowy to marzenie wielu z nas. Upieczony w domowym piekarniku i miękki choćby przez 3-4 dni. Bo chleb bezglutenowy szybko czerstwieje – to fakt niepodważalny (sposoby na odświeżenie – link podaję w ramce poniżej). Już na drugi dzień po wypieku przypomina sucharki. Zawsze więc podpowiadam, że chleb bezglutenowy długo świeży to taki, który ma więcej błonnika, czyli ciemnych mąk, a niewiele lub wcale skrobi. I uwierzcie: do takiego ciemnego chleba można przekonać również wiele dzieci na diecie bezglutenowej. Wystarczy od najmłodszych lat przyzwyczajać je do takiego pieczywa. A teraz konkrety: podrzucam przepis na chleb bezglutenowy, który jest długo świeży. Pyszny, z dodatkiem ziemniaków i naprawdę długo świeży. Koszt wypieku chleba o wadze około 1,3 kg to około 11 zł. Znajdziecie gdzieś tak tani, a przy tym zdrowy i pyszny chleb w sklepie?

Składniki na długo świeży chleb bezglutenowy

  • 340 g gryczanej mąki
    bezglutenowej
  • 160 g ryżowej mąki
    bezglutenowej
  • 140 g amarantusowej mąki
    bezglutenowej
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suszonych drożdży
    bez glutenu
  • 670 ml letniej wody
  • 3 łyżki tłuszczu np. masło klarowane
  • 5 łyżek ziaren bezglutenowych
    np. siemię lniane, słonecznik

KOSZT: około 11 zł za bochen o wadze 1,3 kg

Wykonanie

  1. Wymieszaj mąki bezglutenowe z drożdżami (można użyć zamiennie około 21 g drożdży świeżych). 
  2. Wsyp sól i cukier.
  3. Poduś widelcem ziemniaki i dodaj je do mąk. 
  4. Wlewając stopniowo wodę wyrabiaj mikserem ciasto  na długo świeży chleb bezglutenowy.
  5. Pod koniec wyrabiania dodaj olej i nasiona. W sumie miksuj około 5 minut.  Ciasto ma uzyskać konsystencję gęstego budyniu, nie może być zbite.
  6. Przełóż je do formy (około 35 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj olejem.
  7. Na powierzchni zrób kilka nakłuć widelcem.
  8. Formę przykryj folią spożywczą i odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  9. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Do wnętrza wstawiłam naczynie żaroodporne z wodą, by nawilżała powietrze.
  10. Gdy ciasto podwoi objętość, skrop je delikatnie wodą i wstaw do piekarnika na godzinę.
  11. Przed końcem pieczenia sprawdź patyczkiem, czy chleb jest gotowy (jeśli ciasto klei się do patyczka, przedłuż wypiek jeszcze o 5 minut).
  12. Formę zostaw w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
  13.  Gdy piekarnik ostygnie, wyjmij chleb na metalową kratkę. 
  14. Długo świeży chleb bezglutenowy krój dopiero, gdy ostygnie.
  15. Razowy chleb bezglutenowy przechowuj w lnianym worku, nigdy w folii.
  16. Zachowa świeżość przez 5-7 dni.
  17. Porcję chleba w kromkach możesz również zamrozić.

Chleb bezglutenowy, który nie wysycha

To jeden z moich ulubionych przepisów na razowy chleb bezglutenowy. Ma chrupiącą skórkę i delikatny miękisz – bo to chleb bezglutenowy z ziemniakami. Po ostudzeniu zachowuje lekką wilgotność i dzięki temu świetnie się kroi i smakuje nawet 5-7 dni po wypieku. Jeśli Wam to przeszkadza, osuszcie kromkę przez chwilę na górze tostera lub zostawcie na desce do naturalnego podeschnięcia. 

To chleb bezglutenowy bardzo zdrowy i pożywny – nie zawiera bowiem w ogóle skrobi. Dobrze smakuje również glutenożercom, którzy zazwyczaj są wybredni w kwestii pieczywa bezglutenowego. Zachęcam więc, by wypiekać go dla całej rodziny. Tym bardziej, że domowy bochen chleba bezglutenowego, który nie czerstwieje kosztuje tylko 11 zł za 1,3 kg. 

KOMENTARZE (16)

Agnieszka 06/05/2020 22:05
Robiłam już kilkanaście razy i stwierdzam że to mój ulubiony chleb. Mam.pytanie co do miksera: używacie jakiś specjalnych? Mam wrażenie że mój wysiądzie na dniach od wyrabiania chleba (Fakt, to najtańszy model 250 W) i zastanawiam się czy wystarczy jak kupię zwykły ale o większej mocy n0 500 W czy muszę coś pod ciasto chlebowe szukać?
Bezglutenowa Mama 07/05/2020 22:12
Agnieszko, moja córka też go bardzo lubi :) Ja mam thermomix, ale również mikser Tefal 450 W - do tego haki - i to jest petarda, świetnie wyrabia bezglutenowe ciasta drożdżowe :)
Kasia 17/04/2019 09:53
Dzień dobry, czy mogę w tym przepisie zastąpić mąkę amarantusową jakąś inną, gdyż nikt w domu nie trawi jej smaku?
Bezglutenowa Mama 17/04/2019 10:36
Kasiu - jasne, zamień amarantus na mąkę owsianą lub jaglaną bezglutenową lub każdą inną :) Powodzenia :)
Stella 02/01/2019 22:50
Witam....to mój pierwszy chleb bezglutenowy. Hmmm...myślałam że to może zjełczałe mąki ale nie jestem pewna. Wydawało się że ciasto wyrosło dobrze (podwoiło objętość). ..wody dodałam troszkę mniej. Wczesniej zrobilam pasztet z cukinii i do zagęszczenie dodalam bodajże mąki ryżowej.... też miał goryczke. Próbowałam gryczanej i ryżowej na sucho (takie zwykłe mąki z marketu) i mam wrażenie że są gorzkawe ...ryżowa nawet chyba bardziej Może spróbuje z mąk które sama zmielę w blenderze... Juz sama nie wiem ...kasza jaglana mimo prób tez gorzka :( katastrofa z tymi bezg... ..
Bezglutenowa Mama 17/04/2019 10:37
Stello, na pewno ma znaczenie świeżość mąki. W tym przepisie specyficzny smak pochodzi z mąki amarantusowej - jeśli Ci ona nie odpowiada, zamień ją np. na owsianą lub jaglaną bezglutenową. Mąka ryżowa ma neutralny raczej smak. Powiedz - od dawna jesteś na diecie bezglutenowej?
Stella 01/01/2019 20:24
No nie wyszedł ...jest gorzki :((( .... co mogło być tego powodem ??? I strasznie czuć grykę. Z nasion dałam słonecznik i trochę babki płesznik , wyrastał ok 40 min ...miksowałam trochę dluzej niz 5 min, użyłam 21 gr drożdży świeżych. Bardzo mi szkoda bo chleba nie da sie jeść ... gorzkawe bylo juz surowe ciasto ... prosze o poradę
Bezglutenowa Mama 02/01/2019 12:46
Stello, czy to był Twój pierwszy wypiek chleba bezglutenowego? Czy wcześniej używałaś w kuchni mąkę gryczaną i amarantusową? To specyficzne mąki, mają wyrazisty smak, ale są bardzo zdrowe. Nie wiem, co może być przyczyną gorzkiego smaku.... Nie spotkałam się nigdy z opinią, by ten chleb komuś smakował gorzko. Może tak odbierasz smak amarantusa? Opadnięcie chleba może mieć wiele przyczyn - czy chleb miał odpowiednią konsystencję, czy ciasto nałożyłaś tylko do połowy wysokości formy, czy nie przerosło w czasie wyrastania ponad ścianki formy? Ważna jest też konsystencja - wiesz, że w bezglutenowych chlebach trzeba czasem dodać mniej lub więcej wody niż w przepisie?
Stella 01/01/2019 18:16
Zrobiłam wg przepisu ale nie wygląda jak twój :( .... Opadł środkiem i popękał... zobaczymy jak w smaku....
Magda 30/12/2018 23:33
Ok...doczytałam o świeżych drożdżach ;)))
Magda 30/12/2018 21:55
A ja mam pytanie czy drożdże świeże mogą być?
Bezglutenowa Mama 07/11/2018 12:22
Tak, w tym przepisie są białe mąki, ale możesz je zastąpić pełnoziarnistymi bezglutenowymi. Pełnoziarnistą bezglutenową gryczaną ma w ofercie Denver Food, a ryżową pełnoziarnistą bezglutenową - Balviten. Masło klarowane nie zawiera białek mleka - jest więc bezpieczne w diecie bezmlecznej. Ale jeśli nie możecie nawet śladowych ilości mleka, które mogą się znaleźć w takim maśle, po prostu użyj olej. Powodzenia!
Agnieszka 03/11/2018 13:36
Mąka i gryczana i ryżowa biała? I jeszcze pytanie czym można zastąpić masło? Niestety poza glutenem musieliśmy wykluczyć z diety produkty mleczne.
Bezglutenowa Mama 02/01/2019 12:28
Agnieszko, w tym przypadku zamiast masła może być zwykły olej :)
Iwona 03/11/2018 12:37
Czy mąkę gryczana można zastąpić inną mąka ? Nie bardzo lubię jej smak ..bardzo dziękuję
Bezglutenowa Mama 03/11/2018 12:42
Tak, moim zdaniem możesz dać 340 g zmieszanych mąk, w tym możesz uwzględnić też skrobię bezglutenową, jeśli masz ochotę; może być mix np.: jaglanej, troszkę kukurydzianej, z ciecierzycy, ryżowej, ziemniaczanej itp.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się