Kto dba o odporność w celiakii i na diecie bezglutenowej, w sezonie jesienno-zimowym powinien wykluczyć ze śniadań wszelkie musli podawane z mlekiem lub jogurtem. Bo gdy za oknem chłód, wiatr i mróz, organizm potrzebuje wewnętrznego grzania. Dlatego o tej porze roku często serwuję rano całej rodzinie bezglutenowe superfoods na śniadanie: gotowaną owsiankę na wodzie, z dodatkiem niesiarkowanych bakalii, polskich orzechów i rozgrzewających przypraw. Do tego deserowa czekolada pełna magnezu oraz płatki teff – bogactwo kwasu foliowego. Zdrowe, pyszne i miłe dla oka :).
Aby oszczędzać czas, gotuję raz na trzy dni garnek owsianki z wszelkimi dodatkami i każdego ranka odgrzewam potrzebną porcję. Jeśli nie lubicie lub nie możecie bezglutenowego owsa, zastąpcie go białą kaszą gryczaną (bezglutenową), kaszą jaglaną lub brązowym ryżem lub ryżem basmati. Efekt smakowy będzie podobny, a korzyści zdrowotne równie wysokie.
W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Wsyp bezglutenowe płatki owsiane i gotuj je na małym ogniu raz po raz mieszając. W tym czasie pokrój śliwki i jabłka – wrzuć je do gotującej się owsianki. Dosyp cynamon i kurkumę, możesz dorzucić trochę suszonego imbiru. Gotuj bezglutenową owsiankę na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, raz po raz mieszając. Uważa, bo owsianka lubi przywierać do dna garnka. W razie potrzeby dolewaj po parę łyżek wody. Owsianka nie powinna być zbita i gęsta – dlatego wodą reguluj jej konsystencję, tak jak lubisz.
Pokrój orzechy i migdały, zetrzyj czekoladę. Gorącą owsiankę wyłóż do miseczek, posyp orzechami i migdałami oraz płatkami teff. Dołóż łyżeczkę tłuszczu – masła lub masła klarowanego. Dodatkowo możesz ozdobić bezglutenową owsiankę suszoną żurawiną lub suszonymi morelami – ale zwróć uwagę, by były niesiarkowane.
Dzieci z celiakią i dorośli na diecie bezglutenowej, z uwagi na dysfunkcję jelit, mają często słabszą odporność. Jesienią i zimą powinni więc szczególnie zadbać o pierwszy posiłek – o rozgrzewające śniadanie bezglutenowe. Pełne zdrowych produktów, właśnie bezglutenowych superfoods – POZNAJ ICH WIĘCEJ. Pamiętajcie, że poranny posiłek daje kopa na cały dzień.
Osobiście niemal przez cały rok jadam na śniadanie bezglutenową zupę na przeziębienie – KLIKNIJ PO PRZEPIS. Ale uwielbiam też płatki owsiane – dlatego proponuję bezglutenową owsiankę (witaminy z grupy B, błonnik) z orzechami (lubi je mózg), suszonymi owocami (bogactwo błonnika i żelaza), płatkami teff (kwas foliowy, żelazo), czekoladą (magnez). Przyda się przedszkolakom, uczniom, studentom, dorosłym i seniorom na diecie bezglutenowej :).