Gdy wypoczywamy o podnóża Jagodnej, grzechem byłoby nie korzystać z obfitości natury. Dziś na wycieczce nazbieraliśmy mnóstwo jagód. I część z nich trafiła do bezglutenowych pierogów z jagodami, o które uprosili mnie Zosia z Danielem. Ponieważ korzystałam z najlepszego mixu do bezglutenowych pierogów, uporałam się z zadaniem bardzo szybko.
Składniki na około 30 dużych pierogów:
Dodatki:
Jagody umyłam i osuszyłam. Do 1/3 porcji jagód dosypałam łyżeczkę cukru waniliowego. Potem stopniowo dosypywałam cukier do jagód, w miarę jak go ubywało (dodanie cukru od razu do całości jagód sprawi, że puszczą sok). Mąkę przesiałam z solą, dodałam umyte jajka, oliwę i wodę. Wymieszałam składniki robotem, aż do powstania gęstego, elastycznego ciasta. Początkowo ciasto trochę się kleiło, ale w przykrytej misce odstawiłam je na kwadrans.
Po tym czasie posypałam silikonową stolnicę skrobią (nie wolno używać tej samej stolnicy DREWNIANEJ ani tego samego wałka DREWNIANEGO do lepienia pierogów glutenowych i bezglutenowych). Zagotowałam garnek wody z łyżką oleju i pół łyżeczki soli. Rozwałkowałam porcję ciasta (pozostałą część zostawiłam przykrytą w misce). Ciasto powinno mieć około 2-3 mm grubości. Jeśli wolicie pierogi z cienkiego ciasta, z większą ilością nadzienia, rozwałkujcie je bez obaw.
Ciasto pierogowe z mąki Nutri Free Mix per Pasta Fresca jest tak doskonałe, że bez problemu poradzicie sobie z nadziewaniem cienkich krążków. Na każdy krążek nakładałam czubatą łyżeczkę jagód z cukrem i zlepiałam brzegi. Gdy uzbierałam porcję pierogów, włożyłam je do wrzątku i gotowałam do wypłynięcia. Na patelni roztopiłam masło klarowane. Pierogi wyjęłam na talerz łyżką cedzakową i serwowałam posypane cukrem i polane tłuszczem.
Rodzinnie nie byliśmy w stanie przejeść wszystkich pierogów, więc z przyjemnością wystawiłam je do ogólnej degustacji.
Smakowały nam wybornie, zwłaszcza po meczu rozegranym na trawie koło domu. Ostatnie pierogi zniknęły z talerza koło 22, gdy Poręba powoli szykowała się do snu. Gdzieś w pobliżu huczała sowa, a koncert świerszczy przypomniał nam, że czas wypocząć przed jutrzejszą wycieczką.
POLECAM, POLECAM:
FILMIK jak Bezglutenowa Mama lepi pierogi
Poradnik Jak ulepić pierwsze pierogi bezglutenowe na Wigilie i nie tylko
KOMENTARZE