Blog

27

Bezglutenowe pączki pieczone fit na Tłusty Czwartek

16/02/2019

Bezglutenowe pączki pieczone fit na Tłusty Czwartek

16/02/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Na blogu mam wiele przepisów bezglutenowych na Tłusty Czwartek, ale od dawna chodziły za mną pączki bezglutenowe z piekarnika. O bezglutenowe pączki fit pyta mnie też coraz więcej mam, dbających o zdrową dietę swoich rodzin. W tym przypadku fit oznacza po prostu „bez smażenia w tłuszczu”, bo fit składników tam nie znajdziemy, rzecz jasna. Jak przygotować pieczone pączki bezglutenowe? Na pierwszy ogień moich eksperymentów kulinarnych poszedł jeden z moich sprawdzonych przepisów na pyszne pączki bezglutenowe – pełne żółtek, masła i klasycznego mixu bezglutenowego. Nowością były drożdże – tym razem użyłam Drożdży Babuni do słodkich wypieków, które są bardzo aktywne w słodkim środowisku (nowość, zdobyłam je w Kauflandzie). Zmieniłam także rodzaj słodzika na cukier kokosowy. Zrezygnowałam również z wódki, bo pączki bezglutenowe z piekarnika nie smażą się w tłuszczu. Marmoladę sklepową zastąpiłam domowymi, bardzo gęstymi powidłami z karobem (karobellą). Można więc powiedzieć, że to uzdrowiona wersja pączków bezglutenowych na Tłusty Czwartek :). A czy takie pączusie smakują podobnie, jak te z tłuszczu? Przeczytajcie naszą opinię pod przepisem. Potem upieczcie takie fit pączki i…. czekam na Wasze komentarze ;)

Składniki na bezglutenowe pączki fit z piekarnika (około 20 szt)

  • 1/2 kg mąki bezglutenowej do wypieku pieczywa bezglutenowego
    użyłam Mix B – Mix Bread Dr. Schär
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
    użyłam bezlaktozowego
  • 50 g cukru 
    użyłam cukru kokosowego KLIK
  • 8 żółtek jaj
    najlepiej wiejskich, od kur z wolnego wybiegu
  • 70 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 50 g świeżych drożdży
    użyłam Drożdży Babuni do słodkich wypieków
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • marmolada lub gęste powidła
    na nadzienie
  • opcjonalnie – 1/2 szklanki cukru pudru
    do przygotowania lukru

Przygotowanie pieczonych pączków bezglutenowych fit

  1. Mikserem utrzyj 8 żółtek z cukrem kokosowym
  2. Świeże drożdże do słodkich wypieków rozpuściłam w letnim mleku
  3. Do ubitych jajek dodałam mąkę i szczyptę soli, sok i skórkę z cytryny, letnie mleko z drożdżami, szczyptę soli
  4. Ciasto wyrabiaj mikserem (haki) przez około 5 minut
  5. Pod koniec miksowania ciasta na pieczone pączki bezglutenowe dodaj ostudzone masło
  6. Ciasto poprósz mąką i przykryj  ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut
  7. Dwie duże blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia
  8. Wyrośnięte ciasto drożdżowe odgazuj, czyli zagnieć, aby zniknęły pęcherzyki powietrza
  9. Dłońmi oprószonymi bezglutenową mąką odrywaj porcje ciasta i uformuj kulkę wielkości mandarynki
  10. Kciukiem zrób w niej dziurkę i nakładaj porcję marmolady
  11. Kulkę zlep i ułóż na papierze zlepieniem do dołu
  12. Formuj kolejne kulki i układaj je na blasze w odstępach około 5 cm
  13. Kulki posmaruj rozkłóconym białkiem i odstaw w nieprzewiewne miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia 
  14. Piekarnik nastaw na 180 stopni C
  15. Piecz bezglutenowe pączki bez tłuszczu około 25 minut – aż lekko zbrązowieją
  16. Gotowe pączki bezglutenowe fit ostudź, a następnie udekoruj lukrem. Będą jednak bardziej fit, gdy zrezygnujesz ze słodkiej dekoracji ;)

Czy bezglutenowe pączki z piekarnika smakują tak samo, jak tradycyjne?

Jesteście pewnie ciekawi, czy takie bezglutenowe pączki bez tłuszczu smakują podobnie, jak tradycyjne, bogato skąpane w oleju…. No bądźmy szczerzy – smakują inaczej. Glutenowy Daniel orzekł, że te pieczone bezglutenowe pączki smakują podobnie jak chałka. Nie mają smaku tradycyjnej drożdżówki, co zresztą jest oczywiste -zawierają zdecydowanie więcej żółtka jaj. Można zatem powiedzieć, że pączki bezglutenowe z piekarnika to szlachetna odmiana drożdżówki albo pączkowe bułeczki bezglutenowe. 

Czy dzieciom zasmakują takie pączki? Nasza Zosia spałaszowała dwie sztuki, a Antek, który jest sceptyczny wobec wszelkich nowości – wciągnął – uwaga – całego pączusia z piekarnika. To znak, że śmiało możecie podać pieczone paczki bezglutenowe swoim dzieciom, także glutenowym.

ZOBACZ NA FILMIE, JAK BEZGLUTENOWA MAMA PRZYGOTOWUJE TRADYCYJNE PĄCZKI BEZGLUTENOWE

KOMENTARZE (27)

ania 25/02/2023 15:30
czy może być napój ryzowy zamiast mleka ?
Bezglutenowa Mama 28/02/2023 21:33
Tak, jak najbardziej :)
Ona 25/02/2023 11:30
Czy mogę zastąpic mleko napojem ryżowym???
Bezglutenowa Mama 28/02/2023 21:34
Tak :)
Natalia 28/01/2023 15:26
Czy pączki z spirytusem można podać dzieciom ?
Bezglutenowa Mama 28/01/2023 18:13
Natalio, tak oczywiście, spirytus wyparuje od razu w tłuszczu :)
Piotr 09/06/2021 20:52
Czy takie pączki wyjdą też dwukolorowe, kiedy dodamy do jednej części ciasta kakao, czy wtedy obie połowy ciasta trzeba będzie odstawić do wyrośnięcia na jakiś czas.
Bezglutenowa Mama 28/01/2023 18:14
Fajny pomysł :) Najlepiej wyrobić jedno ciasto, podzielić je na dwie części, do jednej dodać trochę kakao i ewentualnie troszeczkę mleka, zagnieść; obie części zostawić do wyrośnięcia, a potem formować z nich pączki :)
Julka 11/05/2021 14:35
Co prawda to nie tłusty czwartek, ale zrobiłam wczoraj bo miałam ochotę na jakąś fajną przekąskę w stylu „fit” i wyszły genialne! Mimo braku talentu kulinarnego, dzięki Twojemu przepisowi trochę w siebie uwierzyłam. Dzięki za świetny przepis!
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 11/05/2021 21:17
Julka, bardzo, bardzo się cieszę :) Nie daj sobie wmówić braku talentu kulinarnego! Nigdy przenigdy :)
Agnieszka 22/01/2021 12:39
Wszystko odmierzone w idealnych proporcjach, dodała gotowej mieszanki bezglutenowej Dr Zurek. Wyszło ciasto jak tarte. Co mogło pójść nie tak?
Bezglutenowa Mama 28/01/2023 18:16
Niestety mieszanka każdego producenta różni się i inaczej chłonie wodę... Stąd nieudana próba ... Na początek lepiej trzymać się receptury, żeby poznać tajniki pączków :) W tym przypadku miał być Mix B
Maria 20/02/2020 15:48
Zrobiłam dzisiaj i w smaku o wiele bardziej niż pączki przypominają śliwkowe "jagodzianki" - są bardzo smaczne, ale jednak do pączków im daleko ;)
Bezglutenowa Mama 25/02/2020 08:38
Zwał jak zwał - są to jednak pączki, bo zrobione z przepisu na paczki, pełne żółtek i masła :) - a przy tym fit :) rację, to taka bogata wersja drożdżówek :)
Magda 13/08/2019 18:20
Dzień dobry, chciałam się zapytać, czy mogę użyć napoju roślinnego zamiast mleka? Jeśli tak, to czy w dalszym ciągu będzie to jedna szklanka? ;)
Mariusz 26/02/2019 18:24
Witam. Probowalismy robic dzis paczki. Ciasto wyszło połpłynne. Uzylismy maki ryżową pomieszana z ziemniaczaną, czy w tym może byc problem?
Bezglutenowa Mama 26/02/2019 19:38
Tak Mariusz - błąd tkwi w użytych mąkach. Jeśli chciałeś uzyć mąk jednorodnych, proponowałabym zmieszać kilka rodzajów a nie tylko dwa, np. gryczaną, ryżową, owsianą bg, jaglaną i trroszeczkę skrobi.
monika 26/02/2019 10:04
Można te pączki usmażyć czy nie wyjdą??
Bezglutenowa Mama 03/03/2019 10:41
Wyjdą, pewnie że wyjdą :)
Agata 25/02/2019 10:37
Witam, czy robiła Pani jakieś pączki bg z przepisów na thermomix.? Zastanawiam się nad spróbowaniem przepisu na mini pączki na serku homogenizowanym; w przepisie jest 200 g mąki pszennej, która wg Pani mąką najlepiej ja zastąpić ?
Paulina 27/02/2019 21:08
Jestem.na etapie wyrastania ciasta po wyrobieniu w TM, sama jestem ciekawa czy wyjdą dobre pączki. Podzielę się informacjami :)
MaliNaila 24/02/2019 22:22
Nie myślałam, że da się piec pączki zamiast smażyć. Wiadomo, że z pewną stratą w smaku, ale chętnie spróbowałabym tez takich zdrowszych, bezglutenowych pączków. Chociaż myślę, że osoba, która nie musi ze względów zdrowotnych być na diecie bezglutenowej, może pozwolić sobie na niezdrowego pączka z glutenem raz na rok ;)
Bezglutenowa Mama 25/02/2019 09:52
Oba rodzaje są pyszne, te pieczone są delikatniejsze w smaku i bardziej fit :) Ale raz w roku nikomu nie zaszkodzą :)
Kasia 24/02/2019 07:08
Czy może być cukier trzcinowy? Domyślam się, ze erytrol nie może być.
Bezglutenowa Mama 25/02/2019 09:58
Jasne, cukier trzcinowy będzie OK :)
Ola 22/02/2019 22:31
Jakiej firmy marmolada lub powidła są na pewno bezglutenowe nie znalazłam nic oznaczone jako produkt bezglutenowy skład wygląda ok ale wole dopytać pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 25/02/2019 09:58
Generalnie marmolady i powidła są OK - choć nie mają oznaczenia, ze są bezglutenowe. Zawsze jednak sprawdzaj etykietę, czy nie ma informacji o glutenie. Ja najczęściej używam gęste domowe powidła lub marmoladę z Biedronki, taką portugalską :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się