Nigdy w życiu nie jadłam lazani (po włosku: lasagne). Celiakia jest ze mną od 1079 r., a w XX wieku w Polsce trudno było kupić makaron lasagne bez glutenu. Dlatego z osobistych pobudek 😍wpisałam je do menu bezglutenowych warsztatów w Lesznie. Danie okazało się hitem! Bezglutenowa lazania na bazie wołowego mięsa i beszamelu bez laktozy wyszła fenomenalnie! Wszyscy sięgali po dokładki.  Zajadaliśmy bezglutenowe lasagne, choć było gorące i parzyło w usta. A nasza  Zosia zjadła pełną mega-porcję… Uwierzcie, to największe uznanie dla wszystkich, którzy gotowali i piekli to danie. Mimo to teraz, po sześciu latach, nieco zmodyfikowałam przepis. 

Wbrew pozorom bezglutenowe lasagne to żadna wyższa szkoła jazdy. Wystarczy przygotować gęsty sos jak do spaghetti i sos beszamelowy (w razie nietolerancji mleka można go po prostu pominąć). Otwieramy makaron lasagne bezglutenowy KLIK, przekładamy warstwy i pieczemy. To naprawdę proste! Zobaczcie sami, oto przepis na bezglutenowe lasagne z moich warsztatów kulinarnych, sprawdzone!

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było na rynku!

Składniki na sos boloński do bezglutenowej lazanii

porcja dla 4 osób, naczynie około 10 x 20 cm

  • 1 kg mielonego mięsa wołowego
    lub wołowo – wieprzowego
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
  • 180 g (słoiczek) koncentratu pomidorowego
  • około 200 ml soku pomidorowego lub wody
  • sól, pieprz, suszona bazylia – bez glutenu
  • opcjonalnie 1/3 łyżeczki kurkumy bez glutenu

Składniki na sos beszamelowy do bezglutenowej lazanii

  • 30 g masła
  • 30 g mąki 
    użyłam Mix for Bread Balviten
  • 500 ml mleka
  • sól, pieprz
    bez glutenu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    bez glutenu

Dodatkowo będą potrzebne

  • 10-12 plastrów bezglutenowego makaronu lasagne
    duży wybór jest w sklepie jedzbezglutenu.pl KLIK
    oraz w sklepie friendlyfoodshop.pl KLIK
  • 2 łyżeczki masła do posmarowania formy
  • 250 g startego sera mozarella
  • listki bazylii do dekoracji

Wykonanie sosu bolońskiego do bezglutenowej lazanii

  • posiekaj cebule i czosnek, po kilku minutach zeszklij je na oliwie; przełóż do miseczki
  • na tej samej patelni usmaż mięso, dodając do niego pod koniec pieprz, kurkumę, sól i  bazylię
  • połącz mięso z warzywami, dodaj koncentrat i sok lub wodę; wymieszaj i duś na mały  ogniu, by odparować płyn (najlepiej użyj metalowej podkładki na palnik, która zapobiegnie przywieraniu beszamelu do spodu garnka)
  • w razie potrzeby dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią

Przygotowanie sosu beszamelowego do bezglutenowej lasagne

  • w rondlu roztop masło i  – mieszając – wsyp mąkę bezglutenową i chwilę podsmażaj
  • wlewaj stopniowo mleko i mieszaj sos, by uzyskać jednolitą konsystencję
  • bezglutenowy sos beszamelowy gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, raz po raz mieszając
  • ma powstać gęsty sos, tak aby po nałożeniu na płaty makaronu nie spłynął na dno naczynia
  • pod koniec dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową

Przekładanie i pieczenie bezglutenowej lazanii

  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, opcja góra – dół
  • naczynie żaroodporne posmaruj masłem, na dno wlej 10 łyżek bezglutenowego sosu beszamelowego
  • ułóż warstwę makaronu, w razie potrzeby połam go na porcje, by dopasować płaty do kształtu naczynia
  • na makaronie ułóż warstwę sosu pomidorowego
  • układaj pozostałe warstwy naprzemiennie: makaron, beszamel, makaron, sos pomidorowy
  • ostatnia warstwa lazanii to sos pomidorowy
  • posyp go obficie startym serem, skrop oliwą
  • naczynie z bezglutenowa lazanią przykryj i wstaw do piekarnika na około 30 minut
  • pod koniec zdejmij pokrywkę