Przed świętami odwiedziłam market Intermarche w Śremie (Wielkopolska) i znalazłam nowy produkt: bezglutenowe crossanty Dr Schaer. Włoski producent od kilku miesięcy zapowiadał wprowadzenie do Polski nowych produktów. To właśnie bezglutenowe croissanty, ale również gotowe gofry bezglutenowe do odpieku i bagietki bezglutenowe. Nowe produkty można znaleźć już w sieci Intermarche, będą też dostępne w Kuchniach Świata, w sieci Rossmann i Auchan. Jest też druga dobra informacja: trzy znane już nam chleby bezglutenowe marki Schaer zyskały nową recepturę. W praktyce oznacza to, że są smaczne, miękkie i elastyczne od razu po wyjęciu z paczki. „Odnowione” pieczywo można już znaleźć w sklepach, ale może się zdarzyć, że producenci jeszcze wyprzedają zapasy i do naszych rąk trafią chleby z dawną recepturą. Podpowiadam, jak to sprawdzić…
W Śremie byłam przejazdem, a ponieważ ledwie żyłam z głodu, weszłam na zakupy do Intermarche. Ku mojej radości znalazłam tam nowość marki Schaer: bezglutenowe croissanty. Ucieszyłam się dlatego, że te słodkie rogaliki (bez nadzienia) są miękkie i pyszne od razu po wyjęciu z opakowania (wiem, bo serwowałam je na Mikołajkach z Bezglutenową Mamą w Szreniawie). Mogłam od razu zjeść kolację, a jednocześnie pospacerować między regałami. Przyznam, że bezglutenowy regał w tym Intermarche wzbudził moje uznanie. Można tam znaleźć mixy bezglutenowe, różne rodzaje ciasteczek bezglutenowych, makarony, bułkę tartą, płatki śniadaniowe, słone przekąski (m. in. precelki bezglutenowe), piwo bezglutenowe, czekolady, kisiele, proszek do pieczenia, bezglutenową kawę Inkę… Niemal wszystko, czego bezglutenowa dusza zapragnie :).
Croissanty bezglutenowe już można kupić, teraz czekamy, aż w sieciach i sklepach internetowych pojawią się kolejne nowości Dr Schaer, zapowiadane na ten rok: gotowe gofry bezglutenowe do odpieku oraz długie bagietki bezglutenowe. Jak wspomniałam, mają być dostępne w Auchan, Rossmannie, Kuchniach Świata i Intermarche.
Firma Dr Schaer zapowiedziała również, że wprowadziła na rynek znane dotąd chleby, ale w ulepszonej recepturze. Chodzi o pieczywo:
Pan Blanco 250g – chleb bialy
Pan Multigrano 250g – chleb wieloziarnisty
Pan Rustico 250g – chleb wiejski
Mieliśmy okazję spróbować ich m. in. podczas konferencji bezglutenowej we Wrocławiu – KLIKNIJ. Ich zaletą jest, iż po „odmianie” są smaczne i miękkie od razu po wyjęciu z paczki. Dzięki temu można je zabrać na wakacje, biwak czy „zieloną” szkołę. W sklepach możemy jednak napotkać jeszcze te starsze wersje, gdyż sprzedawcy chcą wyprzedać towar. Jak rozpoznać, czy na regale leży chleb z nową recepturą? Wystarczy delikatnie dotknąć opakowania – „nowy” chleb będzie miękki i elastyczny. Gdzie szukać nowego pieczywa Dr Schaer? Jest m. in. w sieci Tesco oraz w Kuchniach Świata.
KOMENTARZE