Blog

Bezglutenowe ciasto toffi nawet dzieci to potrafią

13/03/2021

Bezglutenowe ciasto toffi nawet dzieci to potrafią

13/03/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przepis na ciasto toffi bez pieczenia jest w mojej bezglutenowej książce kucharskiej KLIK i aby udowodnić, jakie jest proste, przetestowaliśmy je na warsztatach kulinarnych z dziećmi. Co to była za frajda! W niespełna pół godziny powstało pyszne ciasto bezglutenowe, dziecinnie proste. Tak, śmiało można powiedzieć, że to bezglutenowe ciasto, które zawsze się uda. Nie da się go zepsuć, choćby nie wiem jak bardzo ktoś się starał…. Zobaczcie to na zdjęciach z bezglutenowych warsztatów kulinarnych dla dzieci w pensjonacie Moje Tatry.

Przekładane ciasto: herbatniki, budyń i kajmak

Od razu muszę przestrzec: kulinarna perfekcjonistka dostanie zawału na widok dzieci przygotowujących takie bezglutenowe ciasto. Ale z drugiej strony przecież taka perfekcjonistka rzadko wpuszcza dzieci do kuchni, prawda? A każda porządna bezglutenowa mama pracuje z dziećmi ramię w ramię przy mikserze, piekarniku i kuchenny stole. Bo wspólne gotowanie i pieczenia to najlepsza forma oswajania dziecka z celiakią, z dietą bezglutenową, z nowym systemem żywienia.   

W takim razie, jeśli chcecie przygotować ciasto toffi z mojej książki kucharskiej, połóżcie na stole bezglutenowe petitki (ciasteczka petit Dr. Schär lub Balviten – fot na dole wpisu) i krakersy, a także masę kajmakową. Ugotujcie według przepisu w książce budyń, wymieszajcie masę śmietanową i do dzieła. Tak, jedyna czynność, do której jest potrzebny dorosły, to ugotowanie budyniu i wyłożenie gorącej masy na ciasteczkowy spód. A ów ciasteczkowy spód może być ułożony z połamanych czy nadgryzionych ciasteczek, to naprawdę nie ma znaczenia. Uwierzcie: w lodówce wszystkie składniki się połączą, zastygną, skleją i bezglutenowe ciasto toffi będzie jak marzenie. Wiem, co mówię, bo to mój ulubiony przepis, a teraz  pokochali go też rodzice uczestników tych warsztatów.

Czy muszę opisywać, jak smakuje takie ciasto? Pyszne petitki (maślane ciasteczka), budyń, puszysta masa śmietanowa, słone krakersiki, krówkowa masa ….. a na to wszystko jeszcze mega deserowa czekolada. Nic dodać, nic ująć…

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się