Blog

4

Bezglutenowe ciasteczka z fasoli bez mąki i tłuszczu

07/11/2019

Bezglutenowe ciasteczka z fasoli bez mąki i tłuszczu

07/11/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeśli siedzisz własnie w pracy i marzysz o pysznej, nietuczącej przekąsce gluten free, mam dla Ciebie szybki i prosty przepis na bezglutenowe ciasteczka czekoladowe … z fasoli, o niskim indeksie glikemicznym. Samo zdrowie! Bo to bezglutenowe ciasteczka bez mąki i tłuszczu. W składzie bezglutenowych ciasteczek fasolowych tylko fasola i parę drobiazgów. Zero mąki, rafinowanego cukru, czy paskudnych tłuszczów. Jeśli użyjesz mleczną czekoladę będą słodsze, więc ciekawsze dla dzieci, ale wzrośnie ich indeks glikemiczny. Mnie najbardziej smakują w wersji mega czekoladowej (95% kakao), są naprawdę świetne. Bezglutenowe ciasteczka czekoladowe z fasoli są gotowe w 20 minut i nie wymagają ŻADNYCH zdolności kulinarnych. Do ich przygotowania można użyć fasolę z puszki albo – w zdrowszej wersji – samodzielnie ugotowaną. Fasolowe ciastka bezglutenowe są tak pyszne, że zaspokajają w 95% mój apetyt na słodycze ;)

Składniki na bezglutenowe ciasteczka czekoladowe z fasoli

  • puszka czerwonej fasoli (200 g)
    lub 70 g suchej fasoli
  • 1 jajko
  • 100 g czekolady bezglutenowej
    najlepiej deserowej – u mnie 95% kakao
  • 20-40 g cukru
    najlepiej kokosowego lub miodu
  • 1 łyżka – 10 g kakao bez glutenu
  • opcjonalnie 1 łyżka miękkiego masła
  • opcjonalnie rozkłócone jajko do posmarowania
  • opcjonalnie płatki migdałowe bez glutenu
    do ozdoby

Jak przygotować fasolowe ciasteczka bezglutenowe?

  • W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i ostudź ją
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C 
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia
  • Zblenduj odsączoną fasolę z jajkiem i cukrem – powstanie rzadka masa
  • Jeśli chcesz użyć fasolę ugotowaną w domu, namocz ją na noc w letniej wodzie, następnie ugotuj do miękkości i ostudź
  • Ostudzoną czekoladę zmieszaj z masą fasolową i kakao – powstanie gęsta masa; na tym etapie możesz dodać łyżkę miękkiego masła
  • Dłońmi namoczonymi w wodzie lub oleju formuj kulki wielkości orzecha włoskiego
  • Kulki rozpłaszczaj dłonią na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Opcjonalnie posmaruj je jajkiem i obsyp migdałami
  • Piecz około 15 minut
  • Ostudź i ciesz się smakiem bezglutenowych ciasteczek fasolowych
  • Jeśli jakimś cudem nie zjesz wszystkich, przechowuj je w metalowej puszce

KOMENTARZE (4)

cezar 11/11/2019 19:00
Policzyłem wartości odżywcze (30g cukru), moze komus sie przyda: Suma 508g kcal 1116,7 B 46,8 W 80,2 T 62,8
Bezglutenowa Mama 12/11/2019 14:07
jeśli jesteś znawcą tematu, ok, ale wydaje mi się, że 62,8 g tłuszczu to abstrakcja, tu jest tylko trochę masła kakaowego z czekolady i odrobina masła :)
cezar 11/11/2019 18:51
Jakies pomysly ile one dni moga lezec?
Bezglutenowa Mama 12/11/2019 14:05
U mnie raz przetrwały 4 dni - ale następnym razem postaram się przetrzymać kilka sztuk w metalowym pudełku i sprawdzić termin ważności :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się