To kolejny przepis mojej Mamy: czekoladowe ciasteczka owsiane, które znam od najwcześniejszego dzieciństwa jako owsiane rożki. Pojawiały się w domu dość regularnie, bo łatwo je przyrządzić: bez miksera i piekarnika.  Pamiętam, jak tata i moje siostry podjadali je, zanim zdążyły zastygnąć. To były czasy, gdy czekolada była rarytasem. Sama miałam szczęście tylko dwukrotnie jeść te ciasteczka w dzieciństwie – gdy miałam prowokację glutenem. Otóż w tamtych czasach nie istniały płatki owsiane bezglutenowe. Mama przygotowywała zatem te ciacha tylko w wersji glutenowej, a dla mnie był mój ulubiony, najlepszy biszkopt bezglutenowy. Dziś mamy pod dostatkiem owsianych płatków bezglutenowych – przedstawiam zatem przepis na czekoladowe ciasteczka owsiane bezglutenowe.

Składniki na około 15 ciasteczek

  • 1/2 kostki masła
    opcjonalnie margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka
    opcjonalnie wody
  • 1-2 łyżki kakao
    bez śladowych ilości glutenu
  • 1,5-2 szklanki płatków owsianych
    bezglutenowych

Sposób przygotowania

W rondlu umieść wszystkie składniki oprócz bezglutenowych płatków owsianych. Delikatnie podgrzewaj i mieszaj – aż do powstania masy czekoladowej. Gdy będzie gładka i lśniąca  – wsypuj powoli płatki owsiane – by uzyskać gęstą masę. Gotuj chwilę na małym ogniu. Łyżeczką nabieraj porcję masy. Przy użyciu drugiej łyżeczki przekładaj czekoladowe ciasteczka owsiane bezglutenowe na talerz. Zostaw, aż ostygną, następnie wstaw na 1-2 godziny do lodówki. Gdy zastygną, staną się kruche i uzyskają konsystencję ciasteczek. Jeśli wolicie ciasteczka – ciągutki, zostaw je w temperaturze pokojowej.

Te ciasteczka to nadal rarytas

Dziś mamy pod dostatkiem bezglutenowych słodyczy – są dostępne w każdym markecie i w osiedlowych sklepikach. Niestety – choć ich skład często pozostawia wiele do życzenia, są kolorowe i atrakcyjne dla dzieci na diecie bezglutenowej. I pewnie obecne w większości domów…

Czy czekoladowe ciasteczka owsiane bezglutenowe mogą być zatem atrakcyjne dla dzieci na diecie bezglutenowej? Moim zdaniem – tak. Czekoladowe ciasteczka owsiane bezglutenowe są alternatywą dla produktów pełnych niezdrowych tłuszczów, barwników i syropów. Powstają przecież w domowej kuchni, z naturalnych i zdrowych składników. Dziś, gdy w sklepach nie brakuje już  niczego, pozostają nadal rarytasem, zdrowym smakołykiem (no, w miarę zdrowym, bo zawierają przecież cukier). Przyrządzajcie je zatem jak najczęściej. Smacznego i na zdrowie!

Inne przepisy mojej Mamy znajdziecie znajdziecie TUTAJ.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!