Przepis na te bezglutenowe ciasteczka czekoladowe z migdałami znalazłam w zapiskach z moich warsztatów kulinarnych w Jeleniej Górze. Sto lat temu to było, ale pamiętam, że bezglutenowe ciasteczka czekoladowe zachwyciły wszystkie dzieci. Dorośli oczywiście połowę im wyjedli :). Dlatego odnalazłam ten przepis, nieco go zmodyfikowałam i oto jest: bezglutenowe ciasteczka czekoladowe z migdałami, ale bez cukru. Użyłam mąk jednorodnych, ksylitolu oraz deserowej czekolady bezglutenowej Torras – bez cukru, słodzonej maltitolem. Oczywiście możecie te ciastka przygotować z cukrem i ze zwykłą czekoladą bezglutenową. Z tej porcji ciasta upieczemy 36 małych ciastek lub 18 dużych.
Składniki do dekoracji
Składniki do dekoracji
Jak widzicie, przepis na te czekoladowe ciastka bezglutenowe bez cukru jest prosty. Zachęcam, by piec je, zamiast kupować gotowe ciastka bezglutenowe w sklepach. Bowiem w domowej kuchni możemy użyć najlepszych składników, nie musimy też stosować ulepszaczy i konserwantów, które pozwolą przetrwać wypiekom przez rok czy dwa…
Jak przechowywać domowe ciasteczka bezglutenowe? W metalowej puszce przetrwają przynajmniej 2 tygodnie, a pewnie i dłużej, ale nie miałam okazji się przekonać… Nasze dzieci wyjadają je w mig, biorą też na podwórko i częstują nimi dzieci. Najlepsze jest to, że nikt się nie domyśla, że to ciastka bezglutenowe bez cukru :). Bo zostały tak skomponowane, że smakują osobom z celiakią i na diecie bezglutenowej, ale również glutenożercom :).
KOMENTARZE