Blog

11

Bezglutenowe bakalie

07/04/2015

Bezglutenowe bakalie

07/04/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Cztery lata temu pisałam na moim bezglutenowym blogu, że żadna firma nie pokusiła się o wypuszczenie na rynek bakalii bezglutenowych, przebadanych na zawartość glutenu. Wówczas Bakalland, który na wszystkich produktach ostrzega celiaków przed możliwą obecnością glutenu, wprowadził pojedynczo pakowane bezglutenowe suszki: śliwki, daktyle, figi i morele. Ale to już przeszlość, obecnie wszystkie bakalie tej marki są zanieczyszczone glutenem, a więc zabronione dla osób z celiakią. Nie płaczemy jednak z tego powodu ;) W 2019 r. cztery marki oferują nam bakalie bezglutenowe – albo oznaczone przekreślonym kłosem albo z  wiarygodną etykietą. Mowa o firmach: Denver Food, Pięć Przemian, Makar i Kresto. Przy okazji: bakalie są wskazane w zdrowej diecie bezglutenowej na co dzień, zawierają bowiem cenne składniki i fantastycznie zastępują słodycze na bazie cukru i chemii. 

Uwaga: przed zakupem zawsze sprawdzaj etykietę, bo zdarza się, że producent zmienia skład lub miejsce pakowania wyrobów i w nowych realiach zawierają gluten lub mogą być nim zanieczyszczone. Nie kupuj na pamięć!

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było+ ebooki

Szybko pojawił się i zniknął

Każdy gotujący celiak i każda bezglutenowa mama wiedzą, jak do niedawna trudno było zdobyć bezglutenowe bakalie. Wiadomo, że bezpieczne w diecie bezglutenowej są bakalie Kresto, powszechnie dostępne, które według deklaracji producenta nie zawierają zanieczyszczeń glutenu (ale przed zakupem i tak zawsze czytajcie etykiety).  W 2015 r. Bakalland zaskoczył nas, wprowadzając malutkie opakowania bakalii, oznaczonych jako produkty bezglutenowe (na zdjęciu obok). Niestety produktu tak jak szybko pojawił się w sieci Netto, tak szybko zniknął i ślad po nim zaginął…. szkoda, bo nie tylko był bezglutenowy, ale również nie zawierał konserwantów. 

Bezglutenowe bakalie z przekreślonym kłosem

Obecnie  – a piszę te słowa w 2019 r.  – mamy raj w Polsce. Bezglutenowe bakalie, oznaczone przekreślonym kłosem, oferują dwie specjalistyczne marki: Denver Food oraz Pięć Przemian. Ich suszone owoce bezglutenowe i orzechy są jednocześnie BIO i nie są konserwowane chemią. Co ważne – są przepyszne, suszone na słońcu, a nie w maszynach. Można je kupić w sklepikach eko, a także w sklepie internetowym Friendy Food Shop KLIK.

Bezglutenowe bakalie z przekreślonym kłosem

W zwykłych sklepach i marketach dostępne są bakalie Kresto. Nie mają oznaczenia „produkt bezglutenowy”, ale można im ufać, bo:

  • to duża i znana marka, która precyzyjnie oznacza alergeny
  • suszone owoce i orzechy naturalnie nie zawierają glutenu
  • na etykiecie produktów Kresto jest wyraźna informacja o możliwych zanieczyszczeniach alergenami
  • wśród wymienionych, możliwych w produkcie alergenów, nie ma glutenu

Podobnie jest z bakaliami Makar, które również zgodnie z unijnym prawem i etykietą, uznajemy jako produkty bezglutenowe. Bakalie marki Makar można kupić m. in. w Auchan i Intermarche. Zwracajcie jednak uwagę, czy kupowane przez Was bezglutenowe bakalie są wolne od chemii i konserwantów – od kwasu sorbowego czy sorbinianiu potasu. Bo to składniki niewskazane w zdrowej diecie bezglutenowej. 

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej

KOMENTARZE (11)

Aneta 15/11/2015 05:44
Widziałam produkty z Targrochu w sklepach internetowych, sami też taki mają ale nie ma tam całego asortymentu. Na opakowaniach bakalii wśród alergenów nie ma glutenu, jest możliwość wystąpienia "śladowych ilości siarki" a nie konserwowane w siarce jak wiele innych dlatego zwróciłam na nie uwagę. Ale to nie jest w ramach reklamy nie mam powodu tego robić po prostu szukam dobrych produktó Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 16/11/2015 08:35
Super informacja, bardzo dobre oznaczenie producenta. Zerknę przy okazji na opakowania. A brak siarki to ogromny atut.
Kasia 18/06/2022 11:17
Niestety Targroch nie jest bezglutenowy. Obecnie jest już informacja o możliwości glutenu na opakowaniach tych które przeglądałam
Bezglutenowa Mama 18/06/2022 19:30
Kasiu, dziękuję za informacje - to potwierdza, że nie możemy kupować "na pamięć" i zawsze, ale to zawsze czytać etykiety :)
Aneta 14/11/2015 08:06
Witam Czytam Pani bloga ponieważ znajduję tu pożyteczne informacje na temat produktów. Czy miała Pani styczność z produktami z firmy TARGROCH?
Bezglutenowa Mama 14/11/2015 17:39
Nie kojarzę tych produktów...
Magda 25/05/2015 23:35
Bardzo dziękuję za ten post, wreszcie skończyły się moje kłopoty z szukaniem bezglutenowych bakalii i do tego naturalnie suszonych :-) Pozdrawiam serdecznie :-)
Bezglutenowa Mama 14/11/2015 17:37
Życzę samych dobrych wypieków;
elżbieta 07/04/2015 19:49
Witam. Przepisano mi Controloc-przeczytałam skład:niby wszystko o.k. ,ale jeden składnik -Hypromeloza.Czytałam na Wikipedii-pochodna celulozy. Zażywac?
Bezglutenowa Mama 08/04/2015 23:09
Spokojnie :) Celuloza nie ma glutenu.
elżbieta 09/04/2015 19:07
Dziękuję za te ,,podpowiedzi" i pozdrawiam
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się