Blog

Bezglutenowa zapiekanka „zero waste”- makaron z wędlinami

19/04/2020

Bezglutenowa zapiekanka „zero waste”- makaron z wędlinami

19/04/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nie chcę być nudna, ale znów muszę napisać o Wielkanocy. Po świętach została Ci w lodówce wędlina bezglutenowa, nawet nieco podsuszona już lekko przeterminowana? Pomyśl o zero waste gluten free, czyli o nie marnowaniu żywności bezglutenowej. Przygotuj zapiekankę bezglutenową – makaron z wędlinami. Nie idź specjalnie do sklepu po jakiś konkretny makaron bezglutenowy – teraz nie czas na zachcianki. Zostań w domu i wykorzystaj to, co znajdziesz w domu: świderki, kolanka, a nawet spaghetti. Makaronowa zapiekanka bezglutenowa to tanie danie na obiad, ale i na kolację czy drugie śniadanie. Jeśli nie zjesz całej porcji, zostaw ją w lodówce i następnego dnia polej dobrą oliwą i zjedz na zimno, jako bezglutenową sałatkę z makaronem. Wiem co mówię, bo dziś upiekłam bezglutenową zapiekankę makaronową z wędliną i mnóstwem zielonej pietruszki, a to, co zostało, zabieram jutro w słoiku w podróż służbową na drugi koniec Polski. Zobaczcie, jaki to bajecznie prosty przepis. 

Składniki na zapiekankę bezglutenową – makaron z wędliną i zieleniną – dla 4 osób

  • 300 – 400 g makaronu bezglutenowego
    najlepiej dobrej jakości, by przetrwał w całości gotowanie i pieczenie
  • 200 – 300 g bezglutenowych wędlin
    np.  zmieszane: salami, szynka, mortadela, kiełbasa krakowska, boczek itp. 
  • 200 g śmietany 12% lub 18%
  • 2 jajka
  • pieprz, sól
  • 2-3 pęczki zielonej pietruszki 
    jeśli nie lubisz zieleniny – pomiń ten składnik
  • 1 łyżeczka masła
    do wysmarowania formy
  • 1 łyżka bezglutenowej bułki tartej
    do obsypania formy
  • opcjonalnie 3-4 łyżki tartego sera żółtego
    np. gouda, mozarella, cheddar, salami itd.
  • oliwa z oliwek dobrej jakości
    do polania makaronowej zapiekanki bezglutenowej

Jak przygotować makaronową zapiekankę bezglutenową?

  • ugotuj makaron bezglutenowy al dente –  ma być lekko twardy
  • odcedź go i zahartuj zimną wodą, by szybko ostygł
  • piekarnik nastaw na 180 stopni C
  • naczynie żaroodporne posmaruj masłem i obsyp bułką tartą
  • umyj i drobno posiekaj zieloną pietruszkę
  • zetrzyj ser żółty
  • wędliny bezglutenowe pokrój w cienkie paseczki lub w kostkę
  • śmietanę wymieszaj z jajkami, dodaj posiekaną zieleninę i delikatnie wymieszaj z zimnym makaronem
  • zapiekankę bezglutenową – makaron z wędlinami posyp opcjonalnie serem i skrop delikatnie oliwą z oliwek
  • wlej całość do naczynia i wstaw do piekarnika na około 30 minut, piecz pod przykryciem

Bezglutenowa zapiekanka makaronowa – tanie danie na trudne czasy

Bezglutenowa kuchnia kryzysowa – w dobie epidemii koronawirusa – ma być szybka, łatwa, tania i smaczna. Makaronowa zapiekanka doskonale wpisuje się w te zasady. Posiłek ten powstaje tak naprawdę z resztek znalezionych w lodówce. Za każdym razem może inaczej smakować – w zależności od użytych wędlin, przypraw, makaronu, oliwy, ziół, serów itp.

Ile kosztuje makaronowa zapiekanka bezglutenowa dla 4 osób? Z moich wyliczeń wynika, że około 10-13 zł – w zależności od ceny makaronu. Osobiście preferuję makarony bezglutenowe Dr. Schär, Barilla oraz Incola. Smakują identycznie, jak glutenowe, są delikatne, a jednocześnie wytrzymują gotowanie i pieczenia. Następnego dnia, jedzone w postaci sałatki, zachowują nadal swój kształt i sprężystość. Ale tak naprawdę w tym trudnym czasie liczy się ascetyzm kulinarny – gotuj posiłki z takich produktów, jakie znajdujesz w kuchni. Nie marnuj – to zero waste gluten free 😍

I jeszcze jedno – do takiego obiadu potrzebna jest porządna porcja dowolnych warzyw, co znajdziesz w domu 😎: sałata z oliwą, buraczki, ogórek kiszony, brokuły na parze, marchewka z groszkiem – słowem, co kto lubi. 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się