Mieliśmy niedawno rodzinne spotkanie i bliscy zrobili mi niespodziankę. Otóż na stole pojawiła się bezglutenowa tarta ze świeżymi jagodami i malinami, z zaufanej piekarni Putka bez glutenu. Bezglutenową tartę ściągnęli ze sklepu internetowego, składając zamówienie dzień wcześniej. Na szczęście byli tak mili, że dla siebie mieli glutenowe wypieki. Bo podobnie jak kruche rogaliki bezglutenowe od Putki, tak samo tartę pochłaniam sama i rozglądam się za drugim opakowaniem….
Uwielbiam słodycze i naprawdę sporo mnie kosztuje każdy detoks cukrowy, który podejmuję raz po raz (przynajmniej kilka razy w roku). Na szczęście kilka dni temu, w czasie rodzinnego spotkania, byłam tuż przed detoksem, więc bez wyrzutów sumienia pochłonęłam tartę bezglutenową z jagodami. Naprawdę – zjadam ją całą, bo jest pyszna, krucha i pełna owoców. Podobnie jest z innymi tartami od Putki – niedawno zachwycałam się bezglutenową tartą z rabarbarem, którą również zjadam przy jednej kawie :). Obecnie jest ona niedostępna w sklepie Putki, zastąpiła ją właśnie tarta jagodowa.
Bezglutenowa tarta Putki – KLIKNIJ – zawiera 28% świeżych owoców. Jest upieczona na spodzie ze skrobi ziemniaczanej i ryżowej, a co ważne nie ma ani grama skrobi pszennej bezglutenowej. Oczywiście jest ręcznie wykonana i ma krótki termin przydatności do spożycia. Jqk wszystkie wypieki z piekarni Putka bez glutenu, również ta tarta jest produktem świeżym. Można ją kupić w sklepach firmowych na Mazowszu, a także w sklepie internetowym TUTAJ. Kosztuje prawie 18 zł. Dla uzdrowienia składu cukiernicy użyli oleju kokosowego, a zamiast gumy guar – gumy ksantanowej. To zagęstnik, który zlepia w jednolite ciasto składniki pozbawione glutenu.
KOMENTARZE