Blog

2

Bezglutenowa tarta cytrynowa

06/06/2018

Bezglutenowa tarta cytrynowa

06/06/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowa tarta z kremem cytrynowym i owocami – i jesteśmy w niebie :). Upiekłam ją kilka dni temu, a dziś rodzina znowu złożyła zamówienie. Długo się nie zastanawiałam, bo sama uwielbiam bezglutenowa tartę z kremem cytrynowym,  własnoręcznie ubitym z jajek i cytryn. Tak, to pyszny domowy krem, a nie gotowiec ze sklepu. Wyjęłam więc ze spiżarni nowy mix ryżowy Balvitenu (bez kukurydzy), dorzuciłam pozostałe składniki i piekę. Kto nie lubi lub nie jadł jeszcze bezglutenowej tarty, ręką w górę, a potem zapraszam do kuchni :).

Składniki na tartę (forma o średnicy około 25 cm)

Składniki na krem cytrynowy

  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • skórka otarta z 1 cytryny
    umytej i wyparzonej
  • 120 g cukru
  • 90 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • puszka brzoskwiń
    lub 5 świeżych brzoskwiń, nektarynek itp.

Wykonanie kremu cytrynowego

Jajka umyj i sparz wrzątkiem. Ubij je na parze wraz z cukrem i sokiem cytrynowym. Energicznie ubijaj całość mikserem przez kilka minut, aż powstanie gęsty krem. Zdejmij miskę z garnka i jeszcze chwilę miksuj. Dodaj skórkę z cytryny i bardzo miękkie masło i wymieszaj. Przełóż krem do szklanej miseczki, ostudź i wstaw na kilka godzin do lodówki. 

Wykonanie ciasta na tartę bezglutenową

W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i szybko zagnieć. Zawiń je w folię i wstaw na około 2 godziny do lodówki. Formę do tarty posmaruj masłem. Rozwałkuj zimne ciasto między dwoma arkuszami papieru dopieczenia – na grubość około 3 mm. Przełóż do formy i wylep brzegi. Nakłuj spód widelcem w kilku miejscach i wstaw formę na kwadrans do zamrażarki. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Wstaw formę i piecz około 15 minut, do zrumienienia brzegów. Wyjmij i wystudź, bez wyjmowania tarty z formy.

Przygotowanie tarty

Krem przełóż na tartę i wyrównaj. Udekoruj brzoskwiniami pokrojonymi w plasterki i wstaw do lodówki. Bezglutenowa tarta cytrynowa może trafić na stół już po godzinie i cieszyć podniebienia wszystkich biesiadników. Tarta smakuje dorosłym na diecie bezglutenowej, dzieciom z celiakią i wszystkim glutenożercom. Smacznego!

Bezglutenową tartę można również przygotować z innymi dodatkami, np. z dżemem porzeczkowym i bitą śmietaną. Smakuje wybornie!

KOMENTARZE (2)

Paulina 22/09/2023 18:07
Dzien dobry. Przepis na krem chyba nue do konca sprawdzony. Jajka z cukrem i sokiem z cytryny nie ubily sie na krem ale pozostaly wodnista ciecza. Po dodaniu masla, zwarzylo sie ono...Czy przepis na krem nie jest bledny?
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 22:03
Przykro mi, że krem Ci nie wyszedł, ja go robię od lat według tego przepisu, ale sprawdzę raz jeszcze na dniach - każdy sygnał sprawdzam :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się