Nie każdy bezowy tort – Pavlova jest bezglutenowy, choć to przecież tylko białko z cukrem i bitą śmietaną. Po pierwsze: Pavlova bezglutenowa ma być tak samo smaczna, kolorowa i dekoracyjna, jak każda inna. Po drugie: tort bezowy można urozmaicić różnymi dodatkami – i tu szczególnie trzeba pilnować, czy są bezglutenowe i bezpieczne dla osoby z celiakią. Moim odkryciem jest Pavlova o smaku kawowym (kawa Inka lub naturalna), przekładany bitą śmietaną z mascarpone, ozdobiona malinami i płatkami migdałów. Od samego opisu ślinka cieknie, wiem…. Zaletą tortu bezowego jest to, że zawsze się udaje, ale kluczem do sukcesu jest krucha, dobrze wysuszona beza. Na dodatek w czasie epidemii koronawirusa to najprostszy deser pod słońcem. Jajka i cukier każdy ma teraz w szafie, a bita śmietana lub puszka zimnego mleka kokosowego też raczej się znajdzie w lodówce. Ja po raz pierwszy ubiłam śmietankę UHT 30% ze Spółdzielni Mleczarskiej Gostyń – i jestem pełna uznania, bo była bardzo puszysta, lekka i trwała.
KOMENTARZE